Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prehrana bogata vlaknima produžava život!

Osobe koje svakodnevno konzumiraju puno vlakana imaju manju vjerojatnost za preranu smrt izazvanu nizom bolesti – uključujući bolesti srca, rak i infekcije. Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja.

Izuzetnu korisnost vlakana u promicanju mršavljenja, snižavanju kolesterola i zaštiti od bolesti srca utvrdile su i prethodne studije. Međutim, podatak da vlakna mogu spriječiti i druge uzročnike bolesti je u potpunosti nov i zanimljiv, kažu znanstvenici.

k“Rezultati našeg najnovijeg istraživanja ukazuju na to da vlakna mogu imati puno značajnije zdravstvene prednosti od dosada otkrivenih. Stoga ih je iznimno važno “pridodati” svakodnevnoj prehrani”, poručuje nutricionist dr. Frank Hu.

Vlaknima obiluju cjelovite žitarice, voće, povrće i grah. I dok se ženama preporučuje konzumacija oko 25 grama dnevno, muškarci bi svakoga dana trebali jesti oko 38 grama vlakana. Trebate više vlakna? Znamo kako!

Zaključak stručnjaka je jasan: osobe koje svakodnevno jedu
vlakna
imaju manju
vjerojatnost za
prerano umiranje od kardiovaskularnih i zaraznih bolesti
te bolesti
dišnog sustava – što uključuje i upalu pluća te
astmu. Kod muškarca je povećana
konzumacija vlakana povezana i s nižim rizikom od umiranja
od
raka.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Archives of Internal Medicine.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo