Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prehrana za zdrave kosti

Pravilna prehrana važna je za razvoj i održavanje bilo kojeg živog tkiva pa tako i koštanog.

Većinu hranjivih tvari potrebno je unositi svakodnevnom prehranom, jer ih naše tijelo nije u stanju proizvesti. Za zdravlje kostiju nužna je prehrana bogata vitaminima i mineralima s naglaskom na unos kalcija i vitamina D.

kIz Mayo Clinic preporučuju raznoliku, uravnoteženu i umjerenu prehranu. Savjetuju više voća povrća i žitarica, a manje masti i kolesterola.

Istraživanja pokazuju kako povećan unos voća i povrća, uz smanjen unos bjelančevina iz mesnih izvora, poboljšava zdravlje kostiju. Smatra se da je od 150 do 170 grama nemasnog mesa dnevno najbolji izbor za srce i kosti. Treba birati i hranu koja sadržava nezasićene masti, poput maslinovog ulja.

Oprezno s alkoholom i kofeinom

Za zdrave kosti potrebno je ograničiti šećer, sol i fosfatne aditive, jer tako dobivamo mnogo kalorija, a malo vitamina i minerala. Glavni izvor dodanog šećera su bezalkoholna pića koja nam samo “daju” prazne kalorije. Fosfati se nalaze u većini tvornički pripremljenih jela kao što su čips, sirni namazi ili puding.

Pretjerana konzumacija alkohola ubrzava gubitak gustoće kostiju i umanjuje sposobnost organizma za apsorpciju kalcija. Kofein također blago smanjuje apsorpciju kalcija, ali je opasan “protivnik” zdravlja kostiju, ako ga prečesto trošimo.

Naravno kalcij je superzvijezda među hranjivim tvarima za zdravlje kostiju. Najjednostavnije ćete povećati unos kalcija u tijelo ako u prehranu uključite namirnice bogate tim vitaminom, poput mlijeka, jogurta i sira. Uvođenje različitih namirnica bogatih kalcijem može biti užitak te zdravo i ukusno iskustvo.

 

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo