Hrana i recepti

Hrana i recepti

Preskočite masni sendvič za doručak!

Sendvič sa slaninom za početak dana može biti krivi korak jer predstavlja tempiranu bombu – upozoravaju stručnjaci!

Samo jedan obrok koji je krcat mastima može utjecati na vaše zdravlje srca, a osobe koje za doručak jedu sendvič sa slaninom osjećat će njegove posljedice prije ručka, tvrde istraživači Sveučilišta u Calgaryju.

Hrana bogata mastima povezana je s razvojem ateroskleroze – suženja krvnih arterija zbog nakupljanja plaka. Naime, hrana koja se sastoji većim dijelom od masti može značajno smanjiti protok krvi kroz žile za samo dva sata. “Samo jedan dan jedenja sendviča s prerađenim mesom i sirom, krcatog mastima, za doručak na pecivu i vaše će krvne žile postati vrlo tužne”, slikovito se izrazio Todd Anderson, voditelj kardiologije Sveučilišta u Calgaryju.

Cilj je bio procijeniti akutni učinak samo jednog obroka krcatog mastima na mikrovaskularne funkcije – jedan od pokazatelja ukupnog vaskularnog zdravlja.

Studenti su ispitani dva puta – jednom kada su pojeli masni doručak (doručkovali su sendvič iz dućana koji je sadržavao 50 grama masti i bio “težak“ 900 kalorija) te drugi put natašte. Dva sata nakon masnog doručka, njihov se VTI smanjio između 15 i 20 posto (VTI, engl. velocity time integral, predstavlja količinu krvi koja može poteći rukom, a što je viša mjera, to je bolje. To znači da se malene žile mogu proširiti kako bi krv njima mogla proteži, a hormoni žila rade dobro).

Rezultati su privremeni zbog samo jednog masnog obroka, međutim, ovo je istraživanje pokazalo kako samo jedna porcija može učiniti više štete nego što smo mislili. Možete zamisliti kakvu štetu može prouzročiti nekoliko desetljeća ovakve prehrane…

“Ovo nas istraživanje podsjeća kako je naše
ponašanje kamen temeljac sprječavanja bolesti srca. Zapamtite: neovisno o tome
jedete li kod kuće li u restoranu, vi imate kontrolu nad time što jedete.
Stoga, uzmite sve u obzir i pokušajte smanjiti unos zasićenih i trans masti,
kalorija te soli. To je jedan od ključnih koraka za smanjenje rizika od bolesti
srca i moždanog udara“, savjetovala je dr. Beth Abramson,glasnogovornica
američke Zaklade za srce i moždani udar.

Ateroskleroza, tj. začepljenja krvnih žila , jedan je od glavnih uzroka smrtnosti modernog čovjeka. Mnogobrojni su faktori rizika za aterosklerozu, a oni uključuju životnu dob, dijabetes, povišeni krvni tlak, pušenje, kolesterol, pretilost, nasljeđe itd. Ateroskleroza krvnih žila srca dovodi do srčanog udara, a ateroskleroza krvnih žila mozga i vrata dovodi do moždanog udara.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo