Hrana i recepti

Hrana i recepti

Previše slatkoga? Isprobajte mentalni budžet!

Ako osjećate da gubite bitku s tortom od čokolade, sustav bodovanja hrane bi vam mogao pomoći, savjetuje nova studija objavljena u časopisu Journal of Consumer Research.

“Neka ponašanja mnogi od nas pokušavaju ograničiti, no u tome imaju malo uspjeha. Čak i kad pokušavamo smanjiti količinu šećera i masti, uhvatimo se kako jedemo ‘posljednji’ tiramisu ili čokoladnu tortu.

cokoladaTakav nesrazmjer između našega cilja i stvarnog ponašanja predstavlja dobar primjer gubitka kontrole”, navode autori studije Parthasarathy Krishnamurthy (Sveučilište u Houstonu) i Sonja Prokopec (ESSEC Business School, Francuska) koji su stoga proveli nekoliko studija u kojima su sudionike poticali na postavljanje tzv. mentalnih budžeta, tj. sustava bodovanja hrane pri kojemu je svakoj hrani dodijeljena određena vrijednost, a sudionici moraju ograničiti ukupnu dnevnu konzumaciju na ranije određenu količinu bodova. Konkretno, u istraživanju je analizirana konzumacija desertne hrane.

Otkrili su nekoliko obrazaca ponašanja. Prvo, samo postojanje mentalnog budžeta za ostvarenje željenih rezultata nije dostatno. Sudionici su morali imati i aktivni cilj, tj. izraženu želju za nejedenjem slatkoga. Drugo, informacije o proizvodima morale su se podudarati s ocjenama mentalnog budžeta. I konačno, mentalni budžet uspio je onda kada su se potrošači držali specifičnih numeričkih preporuka, poput onih u sustavu bodovanja hrane.

“Naše je istraživanje pokazalo da bi ljudima koji žele smanjiti ili potpuno izbaciti desert nekoliko savjeta moglo pomoći. Za početak, stvorite vlastiti mentalni budžet. U najmanju ruku, on će vam pomoći da uspješno pratite gdje ste u odnosu na postavljeni cilj. Također, potrudite se da budžet ima funkciju ograničenja, a ne dozvole za konzumacijom određene hrane”, preporučuju znanstvenici.

Izvor: biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo