Hrana i recepti

Hrana i recepti

Previše soli može uzrokovati rak želuca

Današnjim načinom prehrane unosimo prosječno pet do deset grama soli više nego što je potrebno ljudskom tijelu.

Uzimanje prekomjerne doze soli narušava naše
zdravlje, oštećuje bubrege, povisuje krvni tlak, otvara put srčanom ili moždanom
udaru, a sada je stigla potvrda korejskih stručnjaka kako previše soli može
dovesti i do raka želuca
!

U istraživanje su uključili više od 2,2 milijuna ispitanika starih
između 30 i 80 godina, koji su im na raspolaganje dali podatke o svojoj
prehrani, stilu života i sistematskim pregledima.

Stručnjaci su ustanovili
“slabu, ali pozitivnu” povezanost između većeg rizika od razvijanja
raka želuca i pretjeranog unosa soli u organizam. U razdoblju od sedam godina,
9.620 muškaraca i preko 2.700 žena je dobilo rak želuca.

Iako je mehanizam pomoću kojeg je sol odgovorna za ovakvo stanje
još nejasan korejskim znanstvenicima, oni preporučuju ograničavanje unosa soli
kako bi spriječila ova maligna bolest
.

Specijalist za rak želuca Al B. Benson III (koji nije sudjelovao u
ovom istraživanju),  smatra kako korejski
zaključci nisu konačni, ali oni potvrđuju vezu na koju se sumnjalo dugo
vremena.

Benson tvrdi kako je također važan način na koji unosimo sol:
referirao se na japansku studiju kojom je ustanovljeno kako kuhinjska sol sa
sobom povlači rizik od srčanih oboljenja, ali ne i raka, dok je hrana puna soli
(poput obrađene ribe) povezana s rakom, ali ne i bolestima krvožilnog sustava
.

“U područjima gdje se sol koristi za prezerviranje hrane, kao
kod kiseljenja, postoji povišen rizik. Ova veza ima smisla za azijske zemlje i
područje istočne Europe, pogotovo Rusije, gdje je slana hrana temelj
prehrane”, zaključio je Benson.
Istraživanje je objavljeno u časopisu American
Journal of Clinical Nutrition
.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo