Hrana i recepti

Hrana i recepti

Produljite si život ovim namirnicama

Shutterstock

Što mislite, može li se zdravim navikama produljiti životni vijek? Nakon mnogih istraživanja, zaključak je uvijek isti – optimizmom, tjelesnom aktivnošću i pravilnom prehranom možemo nadmudriti naše tijelo!

Postoje namirnice koje svojim sastojcima usporavaju starenje organizma i tako nas štite od razvoja nekih po život opasnih bolesti.

Namirnice za zdravo srce

Voće i povrće: Prepuno vlakana i nutrijenata, voće i povrće uz to ne sadrži puno kalorija što znači da vam pomaže održati zdravu tjelesnu težinu i tako vas zaštitit od raznih kardiovaskularnih bolesti.

Cjelovite žitarice: Baš poput voća i povrća i ove žitarice sadrže puno nutrijenata i malo kalorija. Namirnice poput zobi i ječma sadrže dugu listu sastojaka koji će pomoći u borbi protiv raznih bolesti.

Orasi: Zbog visokog udjela masnoće orasi se dugo nisu nalazili na listi zdravih namirnica, ali masnoće koje sadrže su većinom nezasićene, a one su dobra zaštita od raznih srčanih oboljenja.

Crna čokolada: Istraživanje, provedeno nad 30 ispitanika koji su bili pod stresom, pokazalo je da već 40 grama crne čokolade na dan snižava hormon stresa. Također se pokazalo kako utječe na snižavanje krvnog tlaka i zaštiti zdravlja srca.

Namirnice za zdravlje mozga

Borovnice: Borovnice su pravi rudnik antioksidante, vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Sve namirnice koje sadrže antioksidante (sok od borovnice, orasi, grožđe,…) štite mozak od svih promjena koje se odvijaju starenjem pa tako i od gubitka pamćenja i demencije.

Neslana hrana: Istraživanja već godinama ističu kako slana hrana utječe na visok krvni tlak, a danas se on povezuje i sa zdravljem mozga. Održavanjem krvnog tlaka u normali štitimo i moždane stanice od propadanja.

Kava: Dokazano je da redovito ispijanje kave smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, demencije te drugih tipova mentalnih poremećaja. Kofein ima bitnu ulogu i u poboljšanju koncentracije.

Namirnice za jake kosti

Namirnice pune kalcija i proteina: Našem je tijelu potreban vitamin D kako bi apsorbiralo kalcij, a ono ga stvara kada na koži osjeti ultraljubičaste sunčeve zrake. U pravilu, liječnici preporučuju 15 minuta izloženosti suncu bez zaštite. Konzumacija namirnica koje sadrže veće količine proteina pomaže jačanju kostiju, stoga u prehranu uvedite puretinu, pileća prsa, ribu, sir, jaja, mlijeko, tofu, bezmasnu govedinu, sojino mlijeko, grah, orašaste plodove i razne sjemenke.

Tamnozeleno lisnato povrće: Povrće je zdravo iz niza razloga, a tamnozeleno povrće, poput kelja i špinata sadrži 100 miligrama kalcija na jednu šalicu, prenosi webmd.com

Foto: Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo