Proljeće u Marininoj kuhinji!

palenta, ice&pice

Krvavice nisu samo zimsko jelo - uz dodatak jabuke i rukole pretvaraju se u gotovo dijetalan, proljetni obrok, a otkrivamo vam i recept za šparoge s kremom od palente i parmezana. Sve to, po uputama Marine Sanguinetti!

Krvavice valja jesti i u proljeće. Kako su ih kiselo zelje i kalampajsani krumpir nepravedno strpali među tipične zimske namirnice, Marina je osjetila potrebu da se suprotstavi stereotipnom razmišljanju i predstavi ih kako im dolikuje. Kobasice koje se uz dodatak jabuke i rukole pretvaraju u gotovo dijetalno jelo, a ako i ne baš takvo, a onda svakako iznenađenje za goste, koji možda otprve neće ni prepoznati što jedu.

O šparogama vjerojatno ne treba trošiti mnogo riječi, svako su proljeće tu, a kod nas s finom kremom od palente i parmezana.

Krvavica s jabukom i zelenom salatom

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • 2 lovorova lista 
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 luk
  • 50 g slanine
  • 2 zelene jabuke
  • sol, papar
  • 2 krvavice
  • brašno
  • 1 žlica ulja
  • rukola 
  • 1 svježa čili-papričica
  • 1 žličica senfa
  • limunov sok (pola limuna)

Priprema:

1. Pirjajte luk nasjeckan na kockice na maslinovu ulju zajedno s lovorom i ružmarinom u tavi dok ne omekša. Dodajte slaninu nasjeckanu na kockice, pirjajte tri minute te konačno dodajte jabuke koje ste prethodno ogulili i narezali na kockice. Pirjajte sve zajedno pet minuta. Posolite i popaprite po ukusu.

2. Narežite krvavice na kriške (tri do četiri kriške po osobi). Svaku krišku uvaljajte u brašno. Pecite kriške krvavice s obiju strana u tavi s vrućim uljem i maslacem dok ne postanu zlatne i hrskave.

3. Očistite i operite rukolu. Pomiješajte maslinovo ulje, senf, sitno nasjeckanu čili-papričicu, sok od pola limuna, sol, papar te začinite salatu.

4. Poslužite u tanjuru salatu s krvavicama i jabukama.

Šparoge s kremom od palente i parmezana

Sastojci:

  • 500 g šparoga
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • svježa majčina dušica

Krema:

  • 1 mali luk
  • 3 šalice jušnog temeljca
  • pola šalice palente
  • 1 grančica ružmarina
  • 2 lovorova lista
  • 4 do 6 žlica parmezana
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • sol, papar

 Priprema:

1. Pirjajte luk nasjeckan na kockice na maslinovu ulju zajedno s lovorom i ružmarinom u tavi pet minuta dok ne omekša i postane proziran. Dodajte jušni temeljac. Kad proključa, dodajte palentu. Skuhajte palentu prema uputama na poleđini vrećice. Izvadite lovor i ružmarin. Uklonite s vatre, dodajte vrhnje za kuhanje i parmezan, sol i papar te miksajte u blenderu nekoliko minuta. (Ako je palenta odveć gusta za miksanje, dodajte pola šalice vode.)

2. Očistite šparoge te ih narežite na velike komade. Šparoge kuhajte u proključaloj vodi pet minuta, ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode.

3. U tavi s maslinovim uljem pirjajte šparoge. Začinite solju, paprom i majčinom dušicom.

4. Poslužite kremu od palente i parmezana sa šparogama, pokapanu maslinovim uljem.


Fotografije: Damir Fabijanić

Autorica teksta: Rosa Bilić

 Prati nas na Viber Public Chatu!