Proljetno povrće oskudijeva kalorijama, a obiluje hranjivim nutrijentima koji gode zdravlju kože, ali i zdravlju cijelog organizma. Stoga je pravo vrijeme da barem nekoliko puta tjedno počnete posjećivati najbližu tržnicu u potrazi za svježim proljetnim plodovima.
Rabarbara
Iako se ubraja u porodicu povrća, lijepe crvene stabljike
rabarbare se najčešće
kuhaju poput voća. Nerijetko su glavni
sastojci raznih pita i kolača. Rezultati najnovijeg
istraživanja su pokazali da fitoestrogeni – biljni sastojci rabarbare mogu
pomoći kod ublažavanja simptoma menopauze.
Šparoge
Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i
kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima. Ovo povrće nije lako
probavljivo pa se ne preporučuje osobama koje imaju problema s
bubrezima i jetrom te artritisom i reumatizmom.
Artičoke
Artičoke su vrlo zdrave i cijenjene od pamtivijeka. Ovo
malo zeleno povrće zanimljivog izgleda je iznimno ukusno, ali i rijetko
zapostavljeno pri svakodnevnoj konzumaciji.
Brokula
Brokula je iznimno vrijedan izvor vitamina i minerala. Samo 100 grama brokule sadrži 2,6 grama dijetalnih vlakana. Cvjetovi brokule sadrže pregršt luteina, antioksidansa koji osigurava hranjive tvari očima i koži.
K. R.