Proljetno povrće pršti vitaminima!

articoke-povrce8

Proljetno povrće oskudijeva kalorijama, a obiluje hranjivim nutrijentima koji gode zdravlju kože, ali i zdravlju cijelog organizma. Stoga je pravo vrijeme da barem nekoliko puta tjedno počnete posjećivati najbližu tržnicu u potrazi za svježim proljetnim plodovima.

Rabarbara

Iako se ubraja u porodicu povrća, lijepe crvene stabljike rabarbare se najčešće kuhaju poput voća. Nerijetko su glavni sastojci raznih pita i kolača. Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da fitoestrogeni - biljni sastojci rabarbare mogu pomoći kod ublažavanja simptoma menopauze.

kŠparoge

Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima. Ovo povrće nije lako probavljivo pa se ne preporučuje osobama koje imaju problema s bubrezima i jetrom te artritisom i reumatizmom.

Artičoke

Artičoke su vrlo zdrave i cijenjene od pamtivijeka. Ovo malo zeleno povrće zanimljivog izgleda je iznimno ukusno, ali i rijetko zapostavljeno pri svakodnevnoj konzumaciji.

Brokula

Brokula je iznimno vrijedan izvor vitamina i minerala. Samo 100 grama brokule sadrži 2,6 grama dijetalnih vlakana. Cvjetovi brokule sadrže pregršt luteina, antioksidansa koji osigurava hranjive tvari očima i koži.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!