Protiv masne jetre s manje ugljikohidrata - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Protiv masne jetre s manje ugljikohidrata

Ako želite brzo smanjiti količinu masnoće u jetri to možete napraviti malom promjenom u prehrani – potrebno je samo smanjiti unos ugljikohidrata.

Ovaj je korak učinkovitiji nego potpuna restrikcija svih vrsta hrane, tj. ograničavanje ukupnog unesenog broja kalorija, tvrde američki stručnjaci.

“Ova nam je studija pokazala kako možete nešto učiniti za mjesec dana ako vam liječnik kaže da morate smanjiti količinu masnoće u jetri”, tvrdi dr. Jeffrey Browning, profesor interne Sveučilišta Southwestern u Teksasu, voditelj istraživanja.

Istraživači su u svoju studiju uključili 18 osoba s masnom jetrom koja nije izazvana alkoholom (nealkoholni steatohepatitis). Podijeljeni su u dvije skupine. Ispitanici prve skupine su slijedili režim prehrane s malo ugljikohidrata (dnevno su konzumirali 20 grama ugljikohidrata što odgovara jednoj maloj banani) prvih sedam dana. Drugih sedam dana su dobivali zamrznute obroke od Sveučilišta koji su bili personalizirani za njihove prehrambene potrebe. Ispitanici druge skupine su ograničili unos kalorija kroz dva tjedna: žene su prosječno konzumirale 1200 kalorija, a muškarci 1500.

Na kraju studije stručnjaci su posebnim tehnikama analizirali količinu masnoće u jetri ispitanika i ustanovili kako su najviše masnoće izgubili ooni koji su slijedili režim prehrane s manje ugljikohidrata. Iako cilj nije bio zaključiti koja je vrsta prehrana bolja za mršavljenje, svi u ispitanici uspjeli smršavjeti – prosječno 4,55 kilograma.

“Ovo nije dugoročna studija i ne mislim da je režim prehrane s malo ugljikohidrata temeljno bolji nego onaj s manje masnoće. Naš pristup najvjerojatnije ima kratkoročne dobrobiti, a kad-tad će dobrobiti mršavljenja pobijediti bilo koje dobrobiti koje se dobiju ii prehrambenih makronutrijenata kao što su kalorije ili ugljikohidrati”, zaključio je Browning, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Masna jetra (steatosis hepatis, steatoza) posljedica je nakupljanja masti u jetri koja prelazi pst posto ukupne težine jetrenog tkiva, a glavni uzroci su debljina, alkoholizam i šećerna bolest. Nealkoholni steatohepatitis se najčešće javlja u pretilih žena srednje dobi, kod inzulin-neovisne šećerne bolesti i povišenih masnoća u krvi.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo