Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pšenične klice su i hrana i lijek!

Pšenične klice su hrskave i imaju dobar okus, sličan orahu. Samo tri žlice pšeničnih klica pružaju 3,9 g vlakana, dva puta više nego komad kruha od cjelovitog
pšeničnog brašna.

Pšenične
klice također su odličan izvor vitamina E, B (folna kiselina, niacin, damin) i
selena. Osim toga, pšenične klice sadrže priličnu količinu cinka, fosfora i
magnezija, a svaki od njih ima važnu ulogu u održavanju normalnih tjelesnih
funkcija.

Nedavnim
je istraživanjem ustanovljeno
da ljudi s velikom koncentracijom lipida u krvi mogu značajno sniziti
kolesterol i trigliceride jedući između 20 i 30 g sirovih pšeničnih klica na
dan. Čini se također da pšenične klice
snižavaju LDL-kolesterol, ali ne i korisni, HDL-kolesterol.

oIstraživači
pretpostavljaju da ulje pšeničnih klica može spriječiti oksidaciju
LDL-kolesterola, koja dovodi do stvaranja pločastih naslaga
na arterijama, a to je vodeći uzrok srčanih napadaja.

Kao
bogat izvor vlakana, pšenične klice mogu pomoći
u održavanju uredne probave te zaštititi od raka debelog crijeva
i rektuma. Sirove
pšenične klice mogu štititi od srčanih napadaja i kapi snižavaju
LDL-kolesterol i trigliceride.

Vitamin
E je antioksidans koji pomaže u sprječavanju različitih vrsta
raka i srčanih bolesti. Folna
kiselina, koju uzimaju trudnice, može spriječiti urođena neurološka
oštećenja. Također štiti od raka grlića maternice i drugih oblika karcinoma.

Selen
je antioksidans koji može pomoći u sprječavanju različitih vrsta
raka.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo