Pšenične klice su hrskave i imaju dobar okus, sličan orahu. Samo tri žlice pšeničnih klica pružaju 3,9 g vlakana, dva puta više nego komad kruha od cjelovitog
pšeničnog brašna.
Pšenične
klice također su odličan izvor vitamina E, B (folna kiselina, niacin, damin) i
selena. Osim toga, pšenične klice sadrže priličnu količinu cinka, fosfora i
magnezija, a svaki od njih ima važnu ulogu u održavanju normalnih tjelesnih
funkcija.
Nedavnim
je istraživanjem ustanovljeno
da ljudi s velikom koncentracijom lipida u krvi mogu značajno sniziti
kolesterol i trigliceride jedući između 20 i 30 g sirovih pšeničnih klica na
dan. Čini se također da pšenične klice
snižavaju LDL-kolesterol, ali ne i korisni, HDL-kolesterol.
Istraživači
pretpostavljaju da ulje pšeničnih klica može spriječiti oksidaciju
LDL-kolesterola, koja dovodi do stvaranja pločastih naslaga
na arterijama, a to je vodeći uzrok srčanih napadaja.
Kao
bogat izvor vlakana, pšenične klice mogu pomoći
u održavanju uredne probave te zaštititi od raka debelog crijeva
i rektuma. Sirove
pšenične klice mogu štititi od srčanih napadaja i kapi snižavaju
LDL-kolesterol i trigliceride.
Vitamin
E je antioksidans koji pomaže u sprječavanju različitih vrsta
raka i srčanih bolesti. Folna
kiselina, koju uzimaju trudnice, može spriječiti urođena neurološka
oštećenja. Također štiti od raka grlića maternice i drugih oblika karcinoma.
Selen
je antioksidans koji može pomoći u sprječavanju različitih vrsta
raka.
K. R.