Hrana i recepti

Hrana i recepti

Radič – crveni izvor zdravlja

Iako se radič smatra salatom, njegov gorkasti okus i listovi boje crnog vina ga odvaja od ostalog lisnatog povrća.

Kada kupujete radič pazite da bude svjež, kompaktan i jake boje. Čuvajte ga na hladnom i vlažnom mjestu. Prije konzumacije je važno baciti vanjske listove, a one koje ćete koristiti je potrebno dobro oprati.

Radič i njegove zdravstvene dobrobiti

Kako se čini, zdravstvenim dobrobitima radiča nema kraja… Na početku napomenimo kako sadrži puno važnih vitamina:

  • B vitamin B1, B3, B5, B6 and B9: Vitamini B skupine regeneriraju organizam i ubrzavaju metabolizam.

  • Vitamin C: Poznat i kao aksorbinska kiselina – uključen je u proizvodnju hormona, neurotransmitera (prijenosnika živčanih impulsa) i kolagena (vezivnog vlakna koje tkivu daje čvrstoću i gipkost), štiti stanice od slobodnih radikala, pospješuje apsorpciju željeza i kalcija, važan je za ravnotežu vitamina A, aktivira folnu kiselinu (vitamin B9), obnavlja zalihe vitamina E. Pomaže protiv alergija tako što potiče razgradnju histamina koji nastaje tijekom alergijske reakcije, a izaziva simptome poput suzenja očiju, svrbeža i oticanja sluznice.

  • Vitamin K: Poznat kao koagulacijski (od tuda i ono K u nazivu), jer ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Nedostatak ovog vitamina može rezultirati raznim bolestima. Vitamin K je prijeko potreban za sintezu bjelančevina koje sudjeluju u procesu koagulacije krvi. Sinteza tih bjelančevina odvija se u jetri. Vitamin K je prijeko potreban za sintezu bjelančevina koje sudjeluju u procesu koagulacije krvi. Sinteza tih bjelančevina odvija se u jetri.

Minerali željezo, cink, bakar i mangan se također nalaze u radiču. Uz to je on i bogat vlaknima koji djeluju na snižavnje razine kolesterola i šećera u krvi, nastanak hemoroida i rak debelog crijeva te se koriste u liječenju zatvora. Zbog toga što nas čine sitima, pomažu u lakšem mršavljenju i neizbježan su dio zdravih dijeta.

Radič možete jesti kao samostalnu salatu, dodatak omiljenoj salati ili u rižotu

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo