Hrana i recepti

Hrana i recepti

Restoranska posla: kako se pohranjuje mlijeko?

Trećina uzoraka mlijeka i mliječnih proizvoda sakupljenih iz raznih restorana u Valenciji premašuje količine kontaminacije mikroorganizmima prema standardima Europske unije.

kIstraživanje su proveli znanstvenici sa Sveučiliša u Valenciji, koji savjetuju da se mlijeko ne drži u posudama ili vrčevima, već se mora kvalitetnije pohranjivati. “Od svih mliječnih proizvoda koje smo analizirali, 35 posto uzoraka premašilo je maksimalnu dopuštenu količinu bakterija iz porodice Enterobacteriaceae, a 31 posto je premašilo količinu mezofilnih aerobnih mikroorganizama (koji optimalno rastu na temperaturama od 30 do 45˚C)”, pojasnila je Isabel Sospedra, jedna od autora studije. “Trećina uzoraka imala je neki oblik kontaminacije mikroorganizmima, što znači da ti proizvodi pripadaju kategoriji hrane čije se konzumacija ne preporučuje”

Studija objavljena u časopisu Foodborne Pathogens and Disease, pokazala je kako je trećina od 265 uzetih uzoraka imala neki oblik kontaminacije mikroorganizmima, što znači da ti proizvodi pripadaju kategoriji hrane čije se konzumacija ne preporučuje. No navodi se i da, srećom, niti jedan uzorak nije bio pozitivan na patogene mikroorganizme koji uzrokuju trovanje hranom, poput vrsta Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes i Salmonella spp.

Istraživači su otkrili i razlike u bakterijskom sastavu u ovisnosti o izvoru uzetog uzorka (toplo mlijeko, proizvodi koji stoje na sobnoj temperaturi ili mliječni proizvodi pripravljeni kod kuće). Naime, 2 posto svih uzoraka toplog mlijeka pohranjenog u posudama, vrčevima ili termos bocama od nehrđajućeg čelika bilo je pozitivno na bakteriju vrste Escherichia coli.

kOtkrivene su i neprikladne prakse, poput zagrijavanja mlijeka iznova i iznova (čak i u mikrovalnoj pećnici), a potom pretakanja mlijeka natrag u termos boce, što povećava rizik od kontaminacije. Utvrđeno je i kako najveći rizik od kontaminacije mlijeka predstavlja njegovo pohranjivanje u vrčevima/bokalima.

Stručnjaci savjetuju da je prilikom bilo kakvog korištenja “Dodavanjem cimeta mliječnim proizvodima možemo smanjiti kontaminaciju mikororganizmima” mlijeka važno redovito čistiti posude u kojima ga držimo, kao i dijelove za paru na aparatima za kavu, koristeći higijenski čiste spužvice ili krpe jer “kuhinjske krpe nisu prikladne za dezinfekciju zbog svoje mikrostrukture, što znači da povećavaju rizik od kontaminacije”.

Što se tiče mlijeka na sobnoj temperaturi, tvrde da je bolje koristiti mlijeko s poklopcem jer ono ima manje šanse za razvitkom bakterijske kontaminacije.

U skladu s nekim prijašnjim studijama, istraživači ističu kako dodavanjem cimeta mliječnim proizvodima možemo smanjiti kontaminaciju mikororganizmima, jer aktivne tvari iz cimeta pomažu u eliminaciji vrsta Escherichia coli, Listeria monocytogenes i bakterija iz porodice Salmonella.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo