Ako redovito jedete ribu pečenu na žaru, možete se zaštititi od zatajenja srca. No, ako preferirate prženu ribu, tada je učinak upravo suprotan.
Dobrobiti morske hrane, krcate omega-3 masnim kiselinama, svakodnevno se spominju. Ove esencijalne kiseline mogu zaštititi naše srce, sniziti rizik od srčanog i moždanog udara, pomoći u sprječavanju senilne makularne degeneracije oka (najčešćeg uzročnika sljepoće kod starijih osoba), sniziti razinu triglicerida, pa čak i umjereno sniziti povišeni tlak.
No, ove dobrobiti neće vrijediti ako ribu ne pripremite na pravi način. Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern Feinberg analizirali su prehrambene navike gotovo 84.500 žena koje su prošle menopauzu. One koje su najviše jele pečenu ribu (pet porcija tjedno) imale su 30 posto niži rizik od zatajenja srca nego ispitanice koje su ribu jele gotovo jednom mjesečno. No, samo jedna porcija pržene ribe tjedno povisila je rizik od zatajenja srca na 48 posto.
“Nije svaka riba jednaka, a stvarno je bitan način pripreme. Kada pržite ribu, ne samo da ćete izgubiti mnogo dobrobiti nego ćete i dodati neke tvari u procesu kuhanja koje su štetne”, upozorio je dr. Donald Lloyd-Jones, voditelj istraživanja. Prehodna su istraživanja pokazala kako prženje
ribe povećava količinu trans masti, što se veže za povećanje rizika od srčanih
bolesti.
Kada su usporedili podatke ispitanika, stručnjaci su zaključili kako su one osobe koje jedu više pečene ribe obrazovanije, tjelesno aktivnije i u manjoj mjeri imaju problema s dijabetesom, krvnim tlakom i bolestima srca.
Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Circulation: Heart Failure.
K. Horvat