Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ribljim uljem sačuvajte mišiće nakon kemoterapije

Osim poželjnog učinka na stanice tumora, kemoterapija djeluje i na zdrave stanice. Nuspojave su kod nekih pacijenata izraženije, a one uključuju mučninu, povraćanje, bolove, alergijske reakcije, komplikacije bubrega, oštećenje koštane srži, gubitak kose, umor, gubitak težine…

Oboljeli od raka koji se liječe kemoterapijom možda mogu izbjeći gubitak mišićne mase i neuhranjenost ako uzimaju dodatke s ribljim uljem, tvrde kanadski stručnjaci.

Oni su došli do ovih rezultata nakon što su u studiju uključili bolesnike koji su slijedili kemoterapiju. Prvoj skupini s dali dnevnu dozu od 2,2 grama dodataka s ribljim uljem kroz razdoblje od deset tjedana, dok ostali ispitanici nisu uzimali ove dodatke prehrani.

Ispitanici koji nisu uzimali riblje ulje izgubili su prosječno nešto više od 2,30 kilograma, dok osobe koje su uzimale ove dodatke nisu nimalo izgubile na svojoj težini. Jednako tako, ispitanici kojima se povećala koncentracija EPA omega-3 masnih kiselina uspjeli su povećati svoju mišićnu masu. Ukupno je 70 posto ovih ispitanika uspjelo zadržati istu količinu mišićne mase ili su dobili na njoj poslije kemoterapije. Usporedbe radi, manje od 30 posto ispitanika koji nisu uzimali dodatke s ribljim uljem zadržalo je jednaku mišićnu masu.

Istraživači Sveučilišta u Alberti smatraju kako su njihovi rezultati obećavajući jer trenutno ne postoji učinkovito liječenje za pothranjenost usred kemoterapije.

“Neuhranjenost je velika briga kod bolesnika s rakom koji primaju kemoterapiju ili su na zračenju. Prvenstveno, sam po sebi, rak ih oslabljuje, jer je metabolički vrlo aktivan i izjeda rezerve energije. Zatim se s kemoterapijom javljaju upale koje su štetne za srce i mišiće, s obzirom da mogu izazvati razgradnju mišića. Očuvanje mišićne mase vodi boljim izgledima”, objasnila je dr. Lona Sandon, dijetetičarka Sveučilišta u Dallasu, koja je komentirala istraživanje.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo