Danas se cvijeće koristi u mnogim receptima, ne samo kao ukras nego i zanimljiv sastojak ili kao samostalno jelo. Mi vam predstavljamo nekoliko ideja za spremanje slatkih pripravaka od ruže.
Ušećerene ruže
Ružu pažljivo operite, ocijedite pa umočite u izrađeni snijeg od bjelanaca i posipajte šećerom. Ostavite da se osuši na zraku. Možete ih servirati zasebno ili kao dodatak nekom kolaču.
Liker od ruža
Prelijte 15 dag latica ruže s pola litre kipuće vode i ostavite ih u njoj 2 dana. Procijedite tekućinu i pomiješajte ju s pola litre kvalitetne rakije i četvrt kilograma šećera. Dodajte malo cimeta i nekoliko zrna korijandera. Nakon 15 dana liker ćete još jednom procijediti.
Slatko od ruža
Pripremite 25 dag ružinih latica, stavite ih u cjediljku i spustite u kipuću vodu na 2 minute. Dobro ocijeđene latice pomiješajte sa sokom jednog limuna. Skuhajte šećer sa 2,5 dl vode tako da dobijete vrlo gust sirup pa umiješajte latice. Neka odstoji preko noći, a zatim kuhajte dok latice ne postanu prozirne. Ulijte u staklenke, a zatvorite potpuno ohlađeno.
Ruže u vinu
Kvalitetno vino kuhano zajedno s ružinim laticama djeluje okrepljujuće na umoran organizam. Popijte šalicu prije spavanja. Vinom ispirite i usta u slučaju zubobolje. Bol nestaje ili se barem smanjuje.
Ružin med
10 dag svježih latica dodajte u pola litre vode i kuhajte deset minuta. Neka se tekućina desetak minuta hladi. Procijedite i dodajte 60 do 80 dag kvalitetnog meda. Dobro promiješajte i prelijte u staklenke. Zasladite ružinim medom ljekovite čajeve, a žlica ovog meda u prokuhanoj vodi može se koristiti i za grgljanje kod upale ždrijela.
Za ispiranje i pročišćavanje
Prelijte 15 g ružinih latica s litrom vruće vode i pustite da malo odstoji pa procijeđenom tekućinom ispirite usta i ždrijelo. Koristite kod upale grla i desni. Čaj od latica zasladite s malo meda. Popijte 2 šalice dnevno za pročišćavanje krvi.
K. R.