Ružmarin za bolje pamćenje i koncentraciju - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ružmarin za bolje pamćenje i koncentraciju

Ružmarin je biljka koju može uzgojiti svatko – potrebno joj je samo malo sunca i vlage da bi uspjela. Osim što ćete pri ruci uvijek imati začin, zdravstvene dobrobiti još su jedna nagrada ružmarina!

Ružmarin se već u antičkoj Grčkoj koristio kao sredstvo za poboljšavanje memorije, a kasnije stiže u Europu te postaje omiljeno sredstvo protiv vrtoglavice i iscrpljenosti.

Ljekoviti dijelovi biljke

Listovi ružmarina se upotrebljavaju kako bi se iz njih izvukla brojna eterična ulja koja ubrzavaju cirkulaciju, a samim time i rad mozga. Ona će uz to ublažiti vrtoglavice, jačati koncentraciju te djelovati kao blagi analgetik za migrene.

Ružmarin poboljšava koncentraciju i pamćenje

Niz testova pokazao je da eterično ulje ružmarina jača memoriju za čak 75 posto! Testirani su ispitanici koji su prethodno bili izloženi mirisu ružmarina, kao i oni koji ga nisu mirisali. Grupa koja je mirisala eterično ulje biljke imala je od 60 do 75 posto bolje rezultate na testovima. “Ružmarin dokazano poboljšava tzv. mentalnu aritmetiku koja je ključna za svakodnevno funkcioniranje i pamćenje detalja poput rođendana ili uzimanja lijekova u određeno vrijeme.” napominje voditelj studije, dr. Mark Moss.

Analiza krvi dobrovoljaca pokazala je da ružmarin ima učinak na pamćenje zahvaljujući spoju 1,8 cineol koji djeluje na brojne biokemijske sustave. Ti kemijski spojevi stimuliraju mirisni živac u nosu i preko njega izravno djeluju na rad mozga.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo