Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šafran – najskuplji začin na svijetu jača libido, pomaže kod depresije i poboljšava memoriju

Shutterstock

Jeste li znali da za 450g ovog začina morate izdvojiti između 3000 i 32000 kuna? Moglo bi se reći – koliko košta, toliko i vrijedi…..

Začin je većinom tako skup jer je se radi o intenzivnoj i teškoj metodi žetve, ubire se ručno iz cvijeta. Originalno dolazi iz Grčke gdje se još uvijek cijene njegove zdravstvene dobrobiti, a jede ga se jer jača libido, poboljšava raspoloženje i memoriju. 

Što sve šafran može učiniti za vaše zdravlje?

Jak antioksidant: Šafran je pun biljnih sastojaka koji djeluju kao antioksidant koji štiti stanice od oksidativnog stresa. 

Pomoć kod depresije: Za šafran se smatra kako može pozitivno utjecati na simptome blage depresije, ali su za potvrdu ovog navoda ipak potrebne brojne studije.

Nije vam do seksa? Ovih 5 namirnica potaknut će želju… 

Može umanjiti simptome PMS-a: Možete ga jesti ali i mirisati ako želite olakšati simptome PMS-a poput glavobolje, boli ili lošeg raspoloženja. 

Afrodizijak: Smatra se da će pomoći svima koji imaju problema sa seksualnim disfunkcijama, a posebno ako su uzrokovane konzumacijom antidepresiva. 

Može smanjiti želju za hranom: Dokazano je kako smanjuje želju za grickanjem nezdravih namirnica, a to vam može pomoći da izbjegnete prejedanje. 

Čičoka – ukusni gomolji snizuju šećer u krvi, ublažavaju upale i jačaju potenciju

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo