Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šalica kave može vas zaštititi od raka kože!

Dobre vijesti za kavoljupce! Naime, ovaj omiljeni jutarnji napitak može pomoći u zaštiti od raka kože, a za sve je odgovoran kofein, tvrde američki stručnjaci Ženske bolnice Sveučilišta Bringham.

“Naši podaci naznačuju da što više kave konzumirate, to će vaš rizik od razvijanja karcinoma bazalnih stanica biti manji”, objasnio je Jiali Han, voditelj studije.

No, bitno je napomenuti da ne biste trebali povećati svakodnevni unos kave samo zbog ovog otkrića.

Bazocelularni karcinom je najčešći rak kože, a pretpostavlja se da u Hrvatskoj godišnje oboli oko 200 na 100.000 stanovnika. Javlja se kao posljedica prekomjerne izloženosti sunčevom zračenju i predstavlja oko 75 posto svih oblika raka kože kada je su u pitanju pripadnici bijele rase.

Unatoč ovom vrlo poražavajućem postotku, dobra je vijest ta da je potreban mali kirurški zahvat da se ova vrsta tumora odstrani. Najveći se broj bazocelularnih karcinoma, odnosno bazalioma, javlja na površini kože koja je bila kontinuirano izlagana suncu. Kancerogene promjene uzrokuju pojavu kvržice koja je bezbolna, sjajna i čvrsta ili mrlje.

S obzirom na veliki broj novodijagnosticiranih slučajeva, dnevne prehrambene promjene sa zaštitnim učinkom mogu utjecati na javno zdravstvo, smatraju voditelji studije koji su analizirali podatke gotovo 113.000 ispitanica koje su praćene kroz razdoblje od 20 godina. Ukupno je 22.786 ispitanica razvilo bazocelularni rak kože.

Istraživači su ustanovili kako je unos kofeina (iz mnogih izvora, poput kave, čaja, gaziranih pića ili čokolade) bio povezan sa smanjenim rizikom od razvijanja ove maligne bolesti, dok ispijanje kave bez kofeina nije imalo isti, pa ni sličan učinak.

“Ovi rezultati zaista sugeriraju da je kofein iz kave taj koji je odgovoran za smanjeni rizik od bazocelularnog karcinoma. Sukladno je objavljenim podacima studija na miševima, koje sugeriraju kako kofein može blokirati stvaranje tumora kože”, zaključio je Han, voditelj studije objavljene u časopisu Cancer Research.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo