Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šalica zdravlja za dobro jutro

Njegovu ljekovitost dokazala su brojna istraživanja. U kineskoj kulturi crni čaj poznat je i kao „grimizni“, a kod nas je najpoznatiji kao „indijski“.

Ovaj čaj dobiva se od lišća biljke camellia sinensis koja raste u južnoj i jugoistočnoj Aziji. Iako su najpoznatiji kineski i indijski, čajeve proizvode od Kenije i Turske, preko Vijetnama, Nepala i Tajlanda do Indonezije.

kIstraživanja su pokazala kako osobe koje konzumiraju crni čaj, smanjuju rizik obolijevanja od srčanih bolesti. Dobar je i za snižavanje razine kolesterola, te djeluje stimulirajuće i krijepi organizam.

Japanski znanstvenici vjeruju kako pijenje crnog čaja bogatog antioksidansima i flavonoidima povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi , te smanjuje pospanost i umor pa ga neki konzumiraju umjesto kave, objasnila je djelatnica “Kuće zelenog čaja” Marina Grgas.

Razlika između crnog i zelenog čaja, naglasila je Grgas je samo u fermentaciji, te načinu pripreme samog napitka.

Kako napraviti šalicu dobrog crnog čaja?

Čajnu žlicu crnog čaja u listićima ili filter vrećicu prelijte s dva decilitra vrele vode. Zatim poklopite šalicu i pričekajte dvije do pet minuta. Ako ste stavili listiće, procijedite.

Isti je postupak i za zeleni čaj, s tim da za potpuni okus, temperatura vode ne bi smjela biti viša od 80 stupnjeva Celzija, savjetuje Grgas.

Iako je ukusan i bez dodataka, u crni čaj možete dodati kapljicu-dvije mlijeka, te šećer, po mogućnosti smeđu. Ovo je jedan od onih čajeva koji se u pravilu ne piju s limunom i medom!

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo