Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šalicom kave se zaštitite od raka kože

Naime, ovo vas omiljeno jutarnje piće može zaštititi od raka kože!

Tako tvrde američki istraživači koji su samo potvrdili prethodne studije – one su također pokazale kako kava može biti učinkovito oružje protiv raka kože.

Oni su podijelili laboratorijske miševe u dvije skupine – pripadnici prve su bili genetski modificirani kako bi mogli blokirati određeni protein ATR, dok su drugi “ispitanici” bili “normalni”. Obje su skupine izložene UV zrakama. GM miševi su znatno duže bili čisti od raka, a čak i 19 tjedana imali su gotovo 70 posto manje tumora nego ispitanici kontrolne skupine.

Ovo je istraživanje objasnilo na koji način kofein smanjuje rizik od razvijanja raka kože koji je induciran sunčevom svjetlošću.

On inhibira put ekspresije ATR kinaze, koja ima veliku ulogu u načinu na koje naše tijelo reagira na DNK oštećenje zbog UV zračenja. ATR ometa diljenjenje stanica i omogućuje obnavljanje DNK.

“Studijom koju smo proveli s kolegama Sveučilišta u Washingtonu ustanovili smo kako kofein inhibira put ekspresije ATR kinaze. Rezultat? Ubija se više stanica s oštećenim DNK te se tako potencijalno sprječava razvoj raka kože koji nije melanom”, objasnio je Allan Conney, direktor Laboratorija Susan Lehman Cullman za istraživanje raka, jedan od autora istraživanja objavljenog u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ne samo da kofein inhibira ovaj bitni protein, nego sam po sebi djeluje poput kreme za sunčanje sa SPF faktorom, jer upija štetne UV zrake.

Ovi rezultati idu ruku pod ruku sa studijom provedenom 2007. godine nad gotovo 94.000 žena, kada je ustanovljeno da su one koje su svakodnevno pile kavu bile izložene 11 posto manjem riziku od razvijanja oblika raka kože koji nije rak.

Žene koje su pile šest ili više šalica kave dnevno bile su 30 posto zaštićenije. Dakako, to ne znači da biste odmah trebali početi ispijati velike količine kave ako želite smanjiti svoje izglede za razvijanjem ove vrste maligne bolesti. Količina unesenog kofeina na svakoga djeluje drugačije.

Kako biste bili zaštićeni od raka kože, stručnjaci savjetuju nanošenje dobre kreme za sunčanje sa SPF-om 30 ili više – čak i ako niste na plaži nego šećete gradom i radite svakodnevne poslove. Kremu nanosite svaka dva sata i ponovo nakon kupanja ili znojenja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo