Schneekoppe: Potrebno je češće pomisliti na celijakiju - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Schneekoppe: Potrebno je češće pomisliti na celijakiju

Lijeka za celijakiju nema i jedina je terapija doživotna bezglutenska prehrana. Ovaj tjedan obilježavamo Tjedan svjesnosti o celijakiji, a tim povodom Schneekoppe predstavlja svoje proizvode koji ne sadrže gluten.

Na današnji dan, 13. svibnja, počinje Tjedan svjesnosti o celijakiji kojim će Hrvatsko društvo za celijakiju brojnim radionicama i predavanjima ukazati na bolest koja je oko nas češće no što mislimo (raspored događanja potražite na njihovoj internetskoj stranici Celijakija.hr).

Celijakija nije samo dječja bolest

Još se do nedavno smatralo da se celijakija javlja isključivo u dječjoj dobi i u odraslih se na nju malokad pomislilo. Epidemiologija je neumoljiva i govori se o incidenciji od čak jedan do dva posto češće no što se mislilo, pogotovo u petom i šestom desetljeću života.

Problem te, kako joj se tepa “kameleonske bolesti“, jest što se često manifestira tegobama koje se od prve rijetko povezuju s problemom probavnog sustava i nepodnošenjem određenog sastojka hrane. Taj problematičan sastojak je bjelančevina gluten, koja se nalazi u brojnim žitaricama poput pšenice, raži, ječma, ali se, nažalost, nalazi i u mnogim proizvodima poput keksa, kolača, pudinga, suhomesnatih proizvoda i brojnih drugi gdje na nju niti ne pomislimo.

Unošenjem te bjelančevine kod osoba s predispozicijom dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva, ali i udaljenijih organa.

Većina bolesnika u odrasloj dobi uopće nema tegoba s probavnim sustavom, nego se bolest manifestira izvancrijevnim simptomima poput općih simptoma umora i iscrpljenosti, slabokrvnosti, osteoporoze, migrene, psihijatrijskih poremećaja, epilepsije, bolnim mišićima i jetrenim poremećajima. Kad su tegobe izraženije u probavnom traktu poput nadutosi, obilnih proljevastih stolica ili gubitka na težini, bolest se daleko jednostavnije dijagnosticira.

Schneekoppe proizvodi bezglutenske prehrane

Lijeka nema i jedina terapija je doživotna bezglutenska prehrana.

Schneekoppe, specijalist za proizvodnju proizvoda namjenjenih pravilnoj prehrani i proizvoda za dijabetičare, odnedavno nudi i široku paletu proizvoda bez glutena.

Juhe

Naravno, u paleti su brašna bez glutena od kojih mijesite kruh i kolače kakve vam srce želi, rižino brašno koje je fantastično i za tempuru, vafli i snackovi bez glutena i kao jedini na tržištu nude – juhe. Naime, upravo se u industrijskim juhama često skriva upravo gluten.

Schneekoppe proizvode bez glutena prepoznat ćete po karakterističnom znaku za označavanje bezglutenskih proizvoda – prekriženom klasu pšenice.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo