Sezona tartufa je ranije zatvorena!

tartufi

Otkrili smo sve tajne tartufa, njihovu privlačnost, čari i vrijednost iz prve ruke u zagrebačkoj trgovini Zigante.

Intenzivnog mirisa, specifičnog grumenastog izgleda, velike vrijednosti i tradicije, tartuf na našim jelovnicima svoje mjesto nalazi upravo u ove hladne dane.

Renata Dabac          Renata Dabac, voditeljica trgovine Zigante

Kulinari se slažu kako su tartufi vrhunac gastronomije. Izrazito su cijenjene gljive, vjeruje se kako čuvaju naše zdravlje, a njihova intenzivna aroma čak slovi kao moćni afrodizijak.

"Tartufe dijelimo na crne i bijele. Crni je prisutan kroz cijelu sezonu, tj. proljetni je, jesenski i zimski, dok postoji samo jedna vrsta bijelog tartufa. Upravo zato je on cjenjeniji. Njegova je sezona od sredine rujna, do sredine siječnja, iako možemo već sada zatvoriti sezonu, s obzirom da ih više nema! Jačeg je okusa i mirisa nego crni, a postiže najveću tržišnu cijenu", objasnila nam je Renata Dabac, voditeljica trgovine Zigante u samom centru Zagreba, te partnerica franšize Zigante.

Trenutno, za uživanje u bijelom tartufu prve klase morat ćete izdvojiti 20.000 kuna po kilogramu. Ako se odlučite za bijeli tartuf treće klase, koji je najmanji, onda ćete biti lakši za 3.300 kuna, dok crni tartufi stoje 2.500 kuna po kilogramu.

Najcjenjeniji tartuf je onaj istarski

Ako ste mislili kako je samo Istra bogata tartufima, prevarili ste se. On raste po cijeloj zemlji, ali je onaj istarski najpoznatiji – upravo zbog vrste tla koja mu daje poseban miris i okus.

"Istra je bogata tartufima zbog doline rijeke Mirne. Tamo je vapnenasto tlo, tri su vrste zemlje, a tartufi uglavnom rastu uz korijen drveta. Najčešće je u pitanju hrast. Raste baš u toj sivoj zemlji, u vlažnoj hrastovoj Motovunskoj šumi", tvrdi Dabac.

zigantS obzirom da je tartuf gomolj koji raste ispod zemlje i ne daje nikakve naznake svoje prisutnosti iznad zemlje, čovjek je morao u potragu uključiti svog najboljeg četveronožnog prijatelja, psa, kako bi mogao dostojno uživati u bogatom okusu tartufa. Psi se treniraju za traganje tartufa već od trećeg mjeseca života.

"Labradori i zlatni retriveri su psi koji imaju predispoziciju za traženje tartufa. Česti su i lovački psi i njihove mješavine, ali se uglavnom angažiraju retriveri. Svinja je najbolji tragač tartufa, ali je isto tako najneposlušniji tragač. Nju ne možete dresirati i reći joj `Ne!`. Čim nađe tartuf, svinja ga pojede, a psi su vrlo poslušni", objasnila je Dabac.

Tartufi i dobra kapljica

Tartufi i vrhunska vina su nerazdvojivi, ali ne morate ići daleko kako biste uživali u punom okusu ove kombinacije. Zigante trgovina je pripremila veliki izbor vrhunskih istarskih, dalmatinskih i kontinentalnih vina. Uz tjesteninu s tartufima ide bijelo vino – preporučuje se Malvazija, dok uz meso, kao što je biftek, ide crno vino, primjerice Teran Gambaletto gospodina Giancarla Zigantea.

Osim tartufa, koji se nalaze u kravljem, kozjem i ovčjem siru, maslinovom ulju, medu, rakiji i raznim namazima, trgovima Zigante nudi i mnogo drugih gastronomskih delicija.

"U proljeće smo izbacili novu liniju proizvoda bez tartufa. To su razni umaci na bazi rajčice s dodacima bilja i začina. Također imamo džemove koji nemaju umjetne konzervanse ili pektin, te su zato više kašaste teksture. U ponudi imamo i razne vrste maslinova ulja, od kojih bih izdvojila naše – ono je dobilo dvije zlatne medalje za redom u Splitu na Maslini", predstavila nam je proizvode voditeljica trgovine.

Trgovina u samom centru Zagreba također nudi 153 etikete vina, bijelih i crnih, likere, medove, zdrave grickalice poput sušenog voća, poznati zagrebački suvenir paprenjak i rakije. Od mnogih vrsta bilja i voća kojih se prave rakije, kao što je poznata istarska biska, primijetili smo upravo onu s tartufima. Njena je baza komovica, a također se radi od bijelog i crnog tartufa, što se osjeti u intenzitetu mirisa i okusa.

Većina kupaca trgovine nisu gastronomi ili poznati kuhari, već obični tartufoljupci: "Imamo stalne kupce, koji nas često posjećuju. Nisu poznati, niti su gastronomi. Od poznatih je samo bio gospodin Radeljak", kroz smijeh nam je prepričala voditeljica.

Fuži s tartufima

tartufi

Svaki kupac može dobiti koristan savjet o tartufima i načinima njegove pripreme od ljubazne voditeljice trgovine, a mi vam predlažemo jedan recept kojim ćete probuditi osjete u ove hladne dane.

Na malo maslaca prokuhajte vrhnje za kuhanje, dodajte papar i sol, te prethodno skuhanu tjesteninu (kanfanarski fuži). Promiješajte i na samom kraju dodajte tartufatu – mješavinu crnih i bijelih tartufa, šampinjona i maslina, koja je ujedno i najprodavaniji Zigante proizvod. Ako želite zapeći tjesteninu, možete dodati par kapi maslinovog ulja s tartufima i maslac kako bi pojačali okus. Kada se servira, nariba se svjež tartuf. Upotpunite meni bijelom Malvazijom, Kozlovića, Kabole ili Matoševića.

Dobar tek!

Karmen Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!