Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sirutka: izvor zdravlja, vitalnosti i energije

Odgovore na naša pitanja potražili smo kod nutricionistkinje Nataše Šoštarić.

Mnogo smo puta čuli kako je sirutka jedna od omiljenijih namirnica sportaša, rekreativaca i onih koji žele povratiti svoju snagu. O čemu je zapravo riječ? Možemo li je sami napraviti kod kuće? U kojim se količinama treba konzumirati? Odgovore smo potražili u razgovoru s nutricionisticom Natašom Šoštarić, dipl. ing. preh. teh.

Od čega se sastoji sirutka?

Sirutka je sporedni proizvod u tehnološkom procesu proizvodnje sira ili kazeina. Ona je u biti tekućina koja se izdvoji prlikom sirenja sira. U sirutku prelazi oko 50 posto od suhe tvari mlijeka: uglavnom laktoza i proteini sirutke, nešto manje topljivih mineralnih tvari i vitamina B skupine. Glavni sastojak sirutke je laktoza, koja potiče peristaltiku crijeva te tako potpomaže apsorciju kalcija i fosfora. Najvrjedniji sastojci sirutke su njeni proteini koji se odlikuju velikim udjelom esencijalnih aminokiselina važnih za razvoj mozga. Proteini sirutke su puno manji i jednostavnije građe od proteina mlijeka (kazeina) pa su i puno lakše probavljivi. Gotovo se 100 posto resorbiraju u organizmu i bitni su za izgradnju tkiva, enzima i hormona.

Kako je možemo sami napraviti? Koji joj je rok trajanja?

Najjednostavniji recept za izradu sirutke sastoji se od namirnica koje imate kod kuće. Jednu litru mlijeka stavite u posudu i pustite da se ugrije skoro do vrenja. Dok je jos vruće umiješajte sok od jednog limuna te smjesu ostavite da se ohladi. Talog koji dobijete je sir visoke nutritivne vrijednosti, a tekućina je sirutka koju prelijete u staklenu bocu i čuvate u hladnjaku. Sirutku u hladnjaku možete čuvati tjedan dana. Osim kao napitak, možete ju dodavati kao podlogu smoothijima, a od davnina se koristi kao dodatak kolačima i pecivima, čime se povećava nutritivna vrijednost tih proizvoda. Sirutku možete dodati bilo kojem jelu, budući da je neutralnog okusa, a nutritivno će oplemeniti i najjednostavnije namirnice.

Sirutku, kao i bilo koji drugi mliječni proizvod, ne preporuča se konzumirati više od 500 ml dnevno.

Koja su ljekovita svojsva sirutke?

Proteini sirutke imaju terapijski učinak u slučaju pothranjenosti, raznih ozljeda i bolesti. Brojna istraživanja ukazala su na poseban utjecaj proteina sirutke na imunitet. Osim toga, imaju vrlo povoljan učinak u terapiji arterioskleroze, cistične fibroze, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Sve je više studija vezanih uz proteine sirutke koje ukazuju na mogućnost smanjenja rizika oboljenja karcinoma, poboljšanje imuniteta, poboljšanje funkcije jetre u osoba koje boluju od nekih oblika hepatitisa, smanjenje krvnog tlaka. Ljekovita svojstva sirutke mogu se pripisati i prisustvu imunoglobulina te imunoaktivnom sustavu enzima koji pružaju otpornost i štite organizam od štetnih bakterija, virusa i uzročnika zaraznih bolesti. Također, mogu reducirati ili inhibirati alergijske reakcije.

Je li ona dobar izbor ako želimo smršavjeti?

Sirutka je visokovrijedna namirnica iznimno niske energijske vrijednosti, otprilike 30 kcal na 100 grama. Pogodna je za konzumaciju kod sportaša i osoba koje žele kontrolirati tjelesnu težinu upravo zato što je izvor visokovrijednih proteina, a pritom je niske energijske vrijednosti.

Što je s osobama koje su netolerantne na laktozu?

Zbog visokog udjela laktoze, sirutka je namirnica koja bi mogla uzrokovati probavne smenje osobama koje pate od intolerancije na laktozu. No, čak i osobe koje pate od intolerancije na laktozu mogu tolerirati dnevni unos od 1 šalice sirutke na dan.

Ana Abrahamsberg
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo