Prevencija je najvažnija kada je u pitanju bilo koja bolest, a isto vrijedi za gripu i prehladu.
Svi se stručnjaci slažu kako je najvažnije unositi vitamine i minerale u organizam putem hrane stoga iskoristite moć ovih namirnica i zaštitite se od sezonskih bolesti.
Zeleni čaj
Zeleni čaj krcat je polifenolima i flavonoidima koji pomažu u borbi protiv bolesti. Ovi antioksidansi poništavaju slobodne radikale koji uzrokuju stanično oštećenje te na taj način omogućuju upale, tj. bolest.
Sjemenke lana
Riječ je o jednoj od nutritivno najbogatijih namirnica pa skoro nema zdravstvenog stanja za koje one nisu savršena prevencija – smanjuju kolesterol, reguliraju probavu, smanjuju rizik od raka dobar su izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana koji jačaju imunitet.
Jedite grah često jer je zdrav, a ako ste na dijeti on će ugasiti želju za hranom
Šipak
Šipak “puca” od obilja vitamina C, kalija, flavonoida, pektina, voćnih kiselina, pektina i brojnih drugih tvari koje su blagotvorne za probavni i mokraćni sustav, jačanje imuniteta i zacjeljivanje oštećene kože.
Jabuke
Jabuke obiluju pektinom, topivim vlaknima koje snižavaju krvni tlak i razinu glukoze u krvi. Svježe jabuke dobar su izvor vitamina C, koji štiti stanice organizma od oštećenja. Vitamin C također pomaže u izgradnji vezivnog tkiva, održava kapilare i krvne žile u dobrom stanju, te pomaže u apsorpciji željeza.
Zaboravite na dosadni kašalj uz domaći pripravak od hrena, meda i octa
Đumbir
Osim upečatljivog mirisa kojim oplemenjuje hranu, đumbir je lijek za probavne probleme, mučninu te pomaže u liječenju simptoma prehlade i gripe.
Kelj
Kelj je bogat vitaminom A te vitaminom K, a sadrži 80 mg vitamina C. Nadalje, čestom konzumacijom kelja unosite u tijelo dovoljnu dnevnu dozu minerala i nezasićenih masnih kiselina.
A. A.
Foto: Shutterstock