Hrana i recepti

Hrana i recepti

Skuhajte vino, kompot i još tri napitka po receptu stručnjaka

Tijekom ovih hladnih zimskih mjeseci moramo pronaći načine kako bismo dodatno ugrijali organizam, a koje je rješenje bolje od toplih i zdravi napitaka? U narednih pet dana donosimo vam pet ukusnih napitaka koji će vas grijati cijelu zimu!

Od ponuđenih pet napitaka, po receptu našeg stručnjaka, odaberite jedan po svom ukusu i uživajte u toploj zimi bilo da ste na poslu ili se odmarate uz omiljenu knjigu.

Recept za kuhano vino

I zdravi napitci su sastavni dio zdravog života. Na prvom mjestu je naravno voda, a tu su i domaći čajevi, kompoti od suhog ili svježeg voća te tople limunade i naravno – kuhano vino.

“Za opuštanje nakon posla u hladni zimski dan najlijepše je popiti čašicu kuhanog vina. Ovaj aromatični napitak, naravno konzumiran umjereno, bogat je bioaktivnim komponentama, kako iz samog vina tako i iz začina koji se u njemu kuhaju. Crno vino bogato je antioksidansima od kojih se najčešće spominje resveratrol za koji su istraživanja pokazala da ima snažno pozitivno djelovanje na rad krvožilnog sustava. Začini poput klinčiča, cimeta, anisa, ali i naranče i lumuna koji se često dodaju u kuhano vino bogati su mineralima i antioksidansima, što sve skupa doprinosi kvaliteti ovog napitka.” pojašnjava nutricionistica Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh., te vam daje maštovit recept za kuhano crno vino:

Sastojci:

  • 1 litra crnog vina
  • klinčići
  • anis
  • cimet
  • kora naranče

Priprema:

Stavite vino u posudu za kuhanje i u njega dodajte dodajte klinčić, anis, cimet te koru naranče i limuna, kuhajte dok se količina tekućine ne reducira na gotovo polovinu. Na kraju dodajte malo meda ako volite slađu varijantu.

Sve što slijedi nakon kuhanja je čisti užitak…..

Od ponuđenih pet napitaka, po receptu našeg stručnjaka, odaberite jedan po svom ukusu i uživajte u toploj zimi bilo da ste na poslu ili se odmarate uz omiljenu knjigu. Svratite sutra i saznajte kako pripremiti topli kako!

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo