Slano bez soli? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Slano bez soli?

Iako je najbolji recept za zdravlje ni neslano ni preslano, malo nas zna pravu mjeru. Većina ipak voli dobro posoliti hranu. Što ako vam kažemo da je u ovom slučaju moguće imati i “ovce i novce”? Slana hrana bez soli?

Nedavno japansko istraživanje potvrdilo je da dodatak octa blago zasoljenoj hrani pojačava okus slanosti. To znači da svoju omiljenu hranu možete jesti na prokušani, ali opet zdraviji način.

Iako Svjetska zdravstvena organizacija preporuča 4 grama soli dnevno, prosječna osoba konzumira gotovo trostruko više – između 9 i 12 grama. Time ugrožavamo svoje zdravlje i povećavamo rizik od kardiovaskularnih bolesti.

sol paparOčuvanju zdravlja pridružuju se i proizvođači hrane koji pokušavaju smanjiti koncentraciju soli u svojim proizvodima. Čak 60 do 80 posto dnevno konzumirane soli dolazi iz kupovne, pakirane hrane, a ne iz domaće pripremljenog obroka. Problem je što ni same tvrtke ne znaju kako smanjiti postotak soli, a da pritom ne utječu na okus. Naposljetku tko bi kupovao neslani čips ili kikiriki, iako je zdraviji od slanoga? Dodatak soli utječe ne samo na okus, već i na tehnološka svojstva proizvoda.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Food Science, razmatralo je povezanost i međusobne reakcije soli i octa. Pokus je obuhvatio 40 studentica koje su trebale kušati destilirane vodene otopine – jednu s udjelom soli, a drugu s udjelom octa. One su primijetile da ocat dodan u slanu otopinu pojačava okus saliniteta. Drugim riječima, iako je količina soli ostala ista, zbog dodanog octa, stekao se dojam da je hrana slanija.

M. Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo