Hrana i recepti

Hrana i recepti

Smrznuto ili svježe povrće? Evo što nutricionisti kažu!

Foto: Shutterstock

Brojna istraživanja pokazala su da metoda brzog smrzavanja čuva nutrijente u hrani.

Među njima je i hrvatska studija koju su provele Lea Pollak, voditeljica Odjela za dodatke prehrani i biološki aktivne tvari u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, i nutricionistice Darija Vranešić Bender, Sandra Krstev Barać i Mirja Jošić iz Vitaminoteke.

Cilj studije bio je usporediti koncentracije određenih vitamina u odabranom smrznutom povrću i njegovim inačicama u svježem stanju. Izravni cilj studije je također utvrditi dolazi li do pada u koncentraciji tih vitamina tijekom skladištenja u uobičajenim kućnim uvjetima, objasnile su autorice na nedavnom međunarodnom kongresu “Nutricionizam i dijetetika 2016“ u Zagrebu.

Za potrebe studije smrznuto povrće je nabavljeno iz supermarketa, dok je svježe povrće kupljeno na tržnici. Nakon nabavke, povrće je skladišteno u uobičajenim kućnim uvjetima. Svježe povrće pohranjeno je u hladnjak u kojem je temperatura 4°C, dok je smrznuto povrće pohranjeno u zamrzivač na – 18°C. Na svježem povrću provedena su dva mjerenja. Prvo mjerenje provedeno je istog dana kada je kupljeno, dok je drugo mjerenje provedeno nakon 4 dana skladištenja u hladnjaku. Smrznuto povrće podvrgnuto je jednom mjerenju. Analize vitamina u povrću provedene su korištenjem standardnih laboratorijskih metoda.

Vodič za zdravo kuhanje povrća – očuvajte hranjive tvari, okus i izgled

Za potrebe analize vitamina u svježem povrću uzeto je u obzir da postupak smrzavanja obuhvaća određene predradnje odnosno pripremu povrća poput čišćenja, pranja i blanširanja. Stoga su uzorci svježeg povrća u ovom istraživanju, prije provođenja metode mjerenja vitamina, obrađeni na jednak način kao što se obrađuje povrće prije smrzavanja.

Kod svih vitamina u svim vrstama svježeg povrća zabilježeno je značajno sniženje koncentracije vitamina tijekom četiri dana skladištenja u hladnjaku. Vrijednosti vitamina u povrću skladištenom tijekom četiri dana često su bile niže od odgovarajućih vrijednosti za smrznuto povrće. Rezultati upućuju na zaključak kako je razina nutrijenata u smrznutom povrću usporediva sa svježim inačicama i kako skladištenje povrća u hladnjaku kroz nekoliko dana dovodi do značajnih gubitaka nutrijenata.

Autorice navode kako se iz provedenog istraživanja može se zaključiti kako povrće koje se nabavlja svježe treba potrošiti u razdoblju od 1–2 dana, dok povrće zamrznuto metodom brzog smrzavanja čuva svoje karakteristike tijekom više mjeseci.  

Želite napitak koji “puca” od minerala? Ubacite potočarku u sokovnik!

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo