Snagom voća protiv Parkinsonove bolesti - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Snagom voća protiv Parkinsonove bolesti

Ako se želite zaštititi od razvijanja Parkinsonove bolesti, počnite jesti veće količine bobičastog voća, jabuka i naranča, savjetuju američki stručnjaci.

Harvardski su istraživači u svoju studiju uključujući gotovo 50.000 muškaraca i preko 80.000 žena koje su pratili kroz razdoblje od 20 godina. Analizirali su njihov unos flavonoida (imaju antioksidativni učinak) kako bi mogli ocijeniti kakvom su riziku od razvijanja Parkinsonove bolesti izloženi.

Koncentrirali su se na konzumaciju čaja, bobica, jabuka, crnog vina, naranča i narančinog soka. Na kraju istraživanja 805 osoba je razvilo ovaj poremećaj središnjeg živčanog sustava. Muškarci koji su konzumirali najveće količine flavonoida bili su 40 posto zaštićeniji od Parkinsonove bolesti usporedno s ispitanicima koji su manje jeli spomenute vrste voća.

“Ovo je prvo istraživanje na ljudima kojim je proučena veza između flavooida i rizika razvijanja Parkinsonove bolesti. Naši rezultati pokazuju kako flavonoidi, pogotovo skupina antocijanini, mogu imati neuroprotektivni učinak. Potvrđeno je, flavonoidi su mogući prirodni i zdravi način smanjenja rizika od ove bolesti”, zaključio je dr. Xiang Gao, voditelj istraživanja na Harvardu.

Parkinsonova bolest je idiopatski poremećaj središnjeg živčanog sustava koji obilježava sporost i siromaštvo pokreta, rigor mišića, tremor u mirovanju i nestabilnost u održavanju položaja tijela. Bolest zahvaća oko jedan posto stanovništva starijeg od 65 godina.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo