Sok crnog grožđa čuva krvožilno zdravlje

grozde

Osim što je crno grožđe ukusna i osvježavajuća namirnica u ljetnim mjesecima, sok tamnih bobica ima dobar učinak na krvne žile i kardiovaskularno zdravlje.

Istraživanje koje je proveo dr. Joseph Vita s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu pokazalo je kako konzumacija tamnog grožđa sorte Concord ima pozitivan utjecan na noćni krvni tlak, što je znak zdrave regulacije krvnog tlaka. Ovi se rezultati samo nastavljaju na niz studija koje su pokazale dobrobitne učinke soka tamnog grožđa na fleksibilnost arterija, koja doprinosi zdravoj cirkulaciji i krvnom tlaku.

Tlak noću odražava opće zdravlje krvožilnog sustava, tvrde liječnici. Pod uobičajenim okolnostima, tlak opada po noći, tako da se srce i žile mogu odmoriti. Klinička su istraživanja pokazala kako su osobe kojima se tlak ne snizi za vrijeme sna izložene većem riziku razvijanja bolesti krvožilnog sustava.

Ovim je istraživanjem ustanovljeno kako konzumacija soka crnog grožđa poboljšava noćni pad tlaka, dok tjelesna težina, razina glukoze u krvi i inzulina nisu pogođeni. U studiji je sudjelovalo 64 osoba u prehipertenzijskom stanju, od kojih nitko nije uzimao lijekove za regulaciju tlaka.

"Dok je gotovo svaki treći stanovnik SAD-a opterećen visokim krvnim tlakom, trebali bi se poticati prehrambeni pristupi održavanja zdrave razine tlaka", izjavio je voditelj projekta dr. Vita, dodajući da su daljnja istraživanja potrebna kako bi se osigurala zaštita kardiovaskularnog zdravlja.

Prethodne su studije pokazale kako resveratrol može djelovati na upale koje vode do ozbiljnih i kroničnih bolesti. Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a također uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može spriječiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg kolesterola. Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Također je izvrsno u borbi protiv raznih oblika karcinoma.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!