Sok od brusnice štiti od karijesa

brusnice

Testiranja u laboratoriju su pokazala kako sok od brusnice djeluje poput Teflona – bakterije se ne lijepe za površinu zuba, te tako ne mogu uzrokovati karijes.

Ne samo da je sok ili čaj od brusnica jedan od poznatijih domaćih lijekova za upalu mjehura, nego je sada posao dokazanim čuvarem oralne higijene i zdravlja zuba.

Djeluje na isti način kao i kod urinarne infekcije kad pomaže ispiranju urinarnog trakta i sprječava zadržavanje bakterija. Jednako tako, kada pijemo sok od brusnice, bakterije se ispiru iz ustiju i nemaju priliku stvoriti nakupine plaka na zubima koje mogu dovesti do karijesa ili zubnog kamenca.

Zbog sastojaka sline i neredovitog odstranjivanja mekanih zubnih naslaga, one mogu postati vapnenaste, što se na zubima vidi kao zubni kamenac. A upravo se na ovakvim mjestima mekane naslage brže nakupljaju, te tako tvore začarani krug.

Bakterije plaka na površini zubi mogu fermentirati razne vrste šećera kao što su glukoza, fruktoza ili sukroza i stvoriti kiselinu koja nagriza caklinu zubi i oštećuje ih.

Sljedeći korak za američke istraživače je izolirati tvari iz brusnica koje pružaju oralnu zaštitu. Cilj je dodati ju u zubnu pastu ili vodicu za ispiranje usta za najbolje rezultate i blistav osmijeh.

Brusnice su bogate vitaminom C i odličan su antioksidans. Izuzetno su dobre u borbi protiv raka, te sprječavaju djelovanje štetnih bakterija na površini tijela. Iako djeluju pozitivno na vaše zdravlje, brusnice u sirovom obliku jako su kisele. Zato ih je najbolje konzumirati tretirane ili popiti sok od brusnice. One su blage i ne nadražuju želudac, što znači da se mogu piti u većim količinama. Osim što štite od smanjuju ponovno javljanje upala, brusnice reguliraju prohodnost crijeva i tako pomažu kod zatvora, druge česte smetnje kod upale mjehura.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!