Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sok od naranče nas štiti od raka

Započnite jutro čašom narančinog soka i osigurajte svoje dnevne potrebe za vitaminom c, a ujedno se i zaštitie od raka!

Ako svakoga dana uživate u čaši soka od naranče, možete učiniti puno za svoje zdravlje. Naime, najnovije je istraživanje pokazalo kako ovaj napitak može pomoći u zaštiti od raka.

Ovaj je popularni napitak pravi rudnik antioksidansa i štiti od oksidativnog stresa koji uzrokuju stimulansi iz okoliša i genetske mutacije. Antioksidansi “rješavaju” slobodne radikale u tijelu, koji su odgovorni za procese razvijanja bolesti i starenje. Među bolestima protiv kojih štiti je i rak, tvrde istraživači u časopisu Nutrition and Cancer.

Sok od naranče može doprinijeti kemoprevenciji u bilo kojem stadiju inicijacije raka i njegovom napredovanju. Među najbitnijim biološkim učincima soka od naranče njegov je potencijal protiv toksičnosti gena i protiv mutacije gena, što je pokazano u kulturi stanica kod životinja i ljudi”, objasnili su stručnjaci

Glavne zvijezde dobrobitnog učinka soka od naranče po naše zdravlje su antioksidansi hesperitin i naringinin. Primjerice, hesperitin poboljšava funkciju krvnih žila i pomaže pri snižavanju rizika od bolesti srca. On spada u grupu flavonoida koje nalazimo i u grožđu, crnom vinu, zelenom i crnom čaju te čokoladi.

Narančasto zdravlje

Samo jedna čaša soka od naranče sadrži 110 kcal i zadovoljava prosječne dnevne potrebe za vitaminom C. Dobar je izvor kalija, folacina i tijamina (vitamin B1), a sadrži i vitamin B6, nijacin (vitamin B3) i magnezij. Prirodni narančin sok, znanstveno je dokazano, podiže razinu HDL (dobrog) kolesterola: nakon 12 tjedana uzimanja jutarnje čaše narančina soka, i kod žena i kod muškaraca omjer dobrog i lošeg kolesterola popravlja se u korist dobrog za čak 16 posto!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo