Sokom od naranče smanjite učinke oksidativnog stresa - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sokom od naranče smanjite učinke oksidativnog stresa

Ako uz obrok bogat masnoćama i ugljikohidratima popijete čašu soka od naranče, umanjit ćete štetne učinke oksidativnog stresa.

Konzumacija namirnica koje sadrže flavonoide
neutralizira učinke oksidativnog stresa i upala stvorenih nezdravom hranom. U
isto vrijeme, vaše će krvne žile biti zaštićene od oštećenja, pokazalo je američko
istraživanje.

Oksidativni stres označava stanično
oštećenje stvaranjem reaktivnog kisika, a povezuje se s mnogih bolestima, kao
što su dijabetes, smanjeni vid ili pak sljepoća. Slobodni radikali potiču
upalne procese u krvnim žilama i doprinose riziku srčanog ili moždanog udara.

Naranča
je citrus bogat antioksidansima i štiti od oksidativnog stresa koji
uzrokuju stimulansi iz okoliša i genetske mutacije. Antioksidansi
“rješavaju” slobodne radikale u tijelu, koji su odgovorni za procese
razvijanja bolesti i starenje.

Stručnjaci
Sveučilišta Buffalo tvrde kako je tajna moćnog preventivnog učinka soka od
naranče
u tome što sadrži veliku količinu flavonoida naringenina
i hesperidina
.

“Naši podaci pokazuju kako ispijanje soka od naranče uz
obrok bogat masnoćama i ugljikohidratima sprječava povećanje reaktivnog kisika
i drugih tvari koje omogućuju upalu”, objasnio je doktor Husam Ghanim,
čelnik studije. Međutim, isti rezultati nisu dobiveni ako su ispitanici pili
vodi ili zašećereno piće uz obrok.

Istraživači su u svoju studiju uključili tri skupine od
desetero ispitanika normalne težine, dobi između 20 i 40 godina.

Nakon jedne
noći posta, ispitanici su pojeli doručak koji je sadržavao 900 kalorija, od toga 81 gram ugljikohidrata, 51 gram masnoća i 32 grama proteina. Uz
doručak, jedna je skupina popila prirodni sok od naranče, druga skupina je popila
glukozno piće, dok su ispitanici iz treće skupine popili vodu.

Znanstvenici su im uzeli uzorke krvi prije i poslije obroka.
Analizom su ustanovili kako se broj slobodnih radikala povećao prosječno za 62
posto kod ispitanika koji su popili vodu, 63 posto kod onih koji su popili
glukozni sok, te 47 posto kod skupine koja je popila sok od naranče.

Iako obroci koji sadrže velike količine masnoća i
ugljikohidrata mogu naštetiti našoj liniji, bar sada znamo kako umanjiti stres
i oštećenje koje ove namirnice uzrokuju u našim krvnim žilama – sokom od
naranče.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo