Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sokom od trešnje pobijedite giht

Izazovan svojim slatkastim okusom, sok od trešnje donosi mnoge zdrastvene dobrobiti. Primjerice, može pomoći u zaštiti od bolesti srca jer, krcat antioksidansimaa, djeluje protuupalno, a također je omiljeno piće sportaša jer može ublažiti upalu mišića nakon treninga.

Giht karakteriziraju akutni napadi jake i nepodnošljive boli, osjetljivost, crvenilo, toplina i oticanje nekih zglobova.

Najnovija potvrda korisnosti soka od trešnje dolazi iz Engleske, gdje su istraživači Sveučilišta Northumbria ustanovili kako dvije čaše ovog soka dnevno mogu sniziti razinu mokraćne kiseline u tijelu te tako pomoći oboljelima od gihta!

Ondašnji je tim zaključio kako ispijanje dva puta po 30 mililitara koncentrata od trešnje razmućenog u 100 mililitara vode može smanjiti količinu mokraćne kiseline u tijelu za svega nekoliko sati. Točnije, proučavali su koncentrat kisele trešnje sorte Montmorency, bogate antiokisdansima.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Functional Foods.

Znate li što je giht?

Giht je upala zgloba (artritis) uzrokovana stvaranjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Riječ je o reakciji organizma na nadraženost koju izazivaju naslage kristala u području između kosti i zgloba. Bolni napadi mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali prvi napad često pogađa muškarce između četrdesete i pedesete godine života. Giht je 20 puta češći kod muškaraca nego kod žena. Ipak, broj žena koje obolijevaju od gihta se povećava u menopauzi. Bio je poznat i kao “bolest kraljeva” zbog povezanosti gihta i bogate prehrane pune mesnih delicija i alkoholnih pića.

Čimbenici kao što su pretilost, debljanje, velika količina alkohola, visoki krvni tlak, loša funkcija bubrega, određeni lijekovi ili prehrana bogata purinima mogu utjecati na razvoj ove bolesti. Liječenje uključuje nesteroidne protuupalne lijekove kada se simptomi jave, te propisani lijek koji smanjuje razinu mokraćne kiseline, otečenost, upalu i bolove.

Giht se također može spriječiti promjenom životnog stila i prehrambenih navika. Organsko meso, umaci, konzervirana riba (sardine i inćuni), pekarski kvasac i određeno povrće su na crnoj listi koja vodi prema gihtu.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo