Energetski gledano rotkvica je savršena biljka. Jestivi su listovi, stabljika te korijen što znači da sadrži sve što je organizmu potrebno. Danas vam donosimo dva zanimljiva recepta koja morate isprobati.
Obilježite Svjetski dan bez mesa i i pripremite ove ukusne biljne delicije!
Iako je rotkvica zanimljiv dodatak miješanim salatama, danas ju upoznajemo u nekom drugom izdanju.
Recept za crvenu rotkvicu i čičoku te špagete od iznimno zdrave crne rotkve za vas je pripremio Anton Rudan vlasnik restorana Šumski kuhar, koji o rotkvici kaže: “Jedu se i listovi i stabljika i korijen što znači da sadrži sve što je organizmu potrebno. Korijen je tu da nas uzemlji i daje nam stabilnost i snagu, stabljike su tu da nas drže uspravnim i podižu našu svijest a listovi koje nažalost ljudi često bacaju su odlična hrana za čišćenje organizma i otvaranje svijesti i sakupljanje energije sunca, upravo u listovima ima najviše vatre pa su oni odlični za poboljšanje probave.”
Špageti od crne rotkve
Sastojci:
- 200 g rotkvica crnih
- 200 g tikvica
- 3 rajčice
- maslačak
- mlada riga
- začini
- maslinovo ulje
- shoyu umak
- umeboshi ocat
Priprema: Na spiralizatoru izrežemo tikvice i crnu rotkvicu i poslimo kako bi pustile vodu i omekšale. Ocjedimo i dodamo sviježu rajčicu koju predhodno izmiksamo u blenderu sa začinima kumin, origano, bosiljak. Serviramo uz zelenu salatu od maslačka i mlade rige. Uz dodatak shoyu umaka i malo umeboshi octa.
Varivo od crvene rotkvice i čičoke
Sastojci:
- 150 g krumpira
- 250g rotkvice crvene
- 100 g čičoke
- 200 g slanutka
- kurkuma, kumin
- crvena paprika
Priprema: Raskuhamo krumpir i ocijedimo. Na malo maslinovog ulja pirjamo rotkvice i čičoku 5 min. U drugom loncu skuhamo slanutak dok ne omekša. Sve zajedno dodamu u jedan lonac i kuhamo par minuta. Na kraju dodamo začine kurkumu kumin i crvenu papriku. Krumpir umiješamo po želji jer nam daje gustoću varivu.
Foto: Shutterstock
Ana Abrahamsberg