Hrana i recepti

Hrana i recepti

Spriječite nastanak karcinoma pravilnim izborom namirnica

Jesti pravilno i jesti zdravo je najbolji način za sprječavanje nastanka raznih bolesti, a isto tako i raka. Hrana koja se preporuča za jelo neopisivo je ukusna i laka za nabaviti. Donosimo vam popis nekih namirnica koje će raditi za vaše zdravlje.

Kupus

Nedavne studije su pokazale da konzumiranje kiselog kupusa sprječava rast raka naročito u dojkama, debelom crijevu, plućima i jetri. Kiseli kupus potiče i jača imunološki sustav kojem je zadatak uništavanje stanica raka, potiče rad metabolizma, a na taj način i izbacivanje otrova iz tijela. Kiseli kupus i sok od kiselog kupusa sadrže prirodne sastojke kojih je dokazano preventivno i terapijsko djelovanje kod karcinomskih oboljenja: vitamin C, folnu kiselinu i kalcij.

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama i antioksidantima, a može pomoći u sprečavanju i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i određenih oblika tumora, kao i u njihovu liječenju i terapiji.

Zeleno lisnato povrće

Osim što je super okusa, napunit će vam organizam vitaminom B koji čuva DNA. Osim toga, prepuni su vlakana koji apsorbiraju višak vode i potiču rad probavnog sustava. Stručnjaci preporučuju najzdravije vrste zelenog lisnatog povrća koje svakako zaslužuju svoje mjesto na vašem tanjuru, a među njima su kelj, raštika, špinat, blitva i listovi repe.

Orasi

Ovo je kalorična namirnica, pa upozoravamo da je jedete umjereno! Redovita konzumacija oraha može smanjiti rizik obolijevanja od raka dojke, tvrde znanstvenici. Dobivene rezultate istraživači objašnjavaju pozitivnim utjecajem sastojaka oraha, primjerice omega-3 masnih kiselina, antioksidanta i fitosterola, za koje su već ranije studije pokazale kako mogu smanjiti izglede za razvoj karcinoma.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo