Sitna morska riba srdela, poznata i kao sardina, iznimno je bogata hranjivim tvarima.
Bjelančevine i omega-3 kiseline
Među njima su bjelančevine (proteini) iz kojih dobivamo aminokiseline, a pomoću njih organizam stvara nove bjelančevine koje su osnova tjelesnih stanica. Bjelančevine tvore mišićna i vezivna tkiva, antitijela važna za imunitet, te sudjeluju u prijenosu kisika i hranjivih tvari.
Srdela obiluje omega-3 masnim kiselinama koje uravnotežuju kolesterol u krvi i djeluju protuupalno te su nužne za zdravlje srčanožilnog, živčanog i imunološkog sustava. Baš kao i vitamini B skupine, koji se također u srdelama nalaze u velikim količinama, osobito vitamin B12.
Vitamini B i D
Važno je znati da je srdela odličan izvor vitamina D i kalcija, a u značajnoj količini sadrži i fosfor – sve odreda gradivne tvari za čvrste kosti i zube. Srdela je bogata i željezom, a sadrži i selen, magnezij i jod.
Srdela se hrani planktonom i nalazi se na dnu morskog prehrambenog lanca, što stručnjaci ističu kako dodatni “plus” jer se zbog toga u srdelama, za razliku od nekih drugih vrsta ribe, ne nakupljaju teški metali poput žive.
Srdele se nude svježe, konzervirane u ulju ili usoljene. Svježe srdele treba pravilno čuvati i što prije potrošiti jer se lako kvare. Čim donesete svježe srdele kući, skinite papir u koji su bile zamotane, operite ih i stavite u plastičnu vrećicu. Potom ih stavite u veliku zdjelu i pokrijte kockicama leda ili zapakiranim ledom te čuvajte u hladnjaku.
Od gradela do paštete
Srdele se mogu pripremiti na raznovrsne načine, a jedan od najjednostavnijih i najomiljenijih načina jest uvaljati ih u brašno ili krušne mrvice i popržiti na ulju. Dodavanje masnoća možete gotovo posve izbjeći pripremom srdela “na gradele” odnosno na roštilju. Srdele se mogu i fino marinirati, puniti različitim nadjevima (npr. od gljiva, sira, maslina, začinskog bilja) i ispeći, a osobita su delicija srdele umotane u lišće vinove loze, prelivene bijeim vinom i zapečene u pećnici.
Pečene ili konzervirane srdele (sardine) te slani fileti fino se kombiniraju s povrćem u salatama te se odlično slažu s krumpirom i tjesteninom. Od srdela se mogu napraviti i paštete odnosno namazi (odlično uz domaći kruh i čašu crnog vina) te topli ili hladni umaci.
I.V.
Foto: Shutterstock