Što jesti za manji rizik od bubrežnih kamenaca? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što jesti za manji rizik od bubrežnih kamenaca?

Kako se stvaraju bubrežni kamenci?

Bubrežni kamenci spadaju među najčešće probleme urinarnog trakta. Stvaraju se kada se u mokraći nakupi previše određenih supstanci koje se kristaliziraju i tako formiraju kamenac unutar urinarnog trakta (on obuhvaća bubrege, mokraćovod, mjehur i mokraćnu cijev). Mogu sadržavati razne kombinacije kemijskih spojeva, no najčešće se radi o nakupinama kalcija u kombinaciji s oksalatima ili fosfatima. Ove kemikalije se normalno nalaze u našoj svakodnevnoj prehrani ili u kostima i mišićima

Ovisno o hrani i piću koje konzumirate, možete smanjiti ili povisiti svoj rizik od ove izuzetno bolne tegobe, no također trebate uzeti u obzir i genetski faktor. Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington State ustanovili su kako varijacija gena klaudin-14 utječe na rizik neke osobe od pojave bubrežnih kamenaca tako što ga povisuje za 65 posto! Taj promijenjeni gen utječe na prehranu, tj. zbog njega osobe koje konzumiraju previše kalcija ili soli, a ne piju dovoljno vode, akumuliraju kalcij u mokraći, što može dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca.

Prema autorima članka objavljenog u španjolskom časopisu Medicina, određene namirnice mogu povisiti rizik od burbežnih kamenaca. Donosimo neke od njih…

Prvi savjet protiv bubrežnih kamenaca…

Smanjite količinu soli koju unosite svakodnevnom prehranom, jednako kao i pretjeranu količinu kalcija i proteina, te pijte puno tekućine koja će prepoloviti rizik razvijanja kristala u mokraćnom traktu.

Voda

Pijte najmanje osam čaša vode svakoga dana, a u toplijim
mjesecima slobodno povećajte broj čaša, jer mnogo tekućine gubite
znojenjem. Olakšajte ispijanje vode tako da napravite limunadu od
svježeg limunovog soka i tako ubijte dvije muhe istim kamenom.

Mekinje

Mekinje predstavljaju izuzetan izvor vlakna, koja pomažu u eliminaciji kalcija i oksalata iz urina te na taj način smanjuju rizik od razvijanja bubrežnih kamenaca.

Mrkve

Iako se mrkve najčešće spominju kada govorimo o savršenom vidu ili pripremi kože za sunce, one mogu osigurati i zdravlje bubrega jer su bogate vitaminom A, nutrijentom pozitivno utječe na bubrege. Dovoljno je pojesti samo jednu ili dvije dnevno, a ostale namirnice koje sadrže veću količinu vitamina A su brokule, bundeve, buće i batati.

Biljni čajevi

Čaj spravljen od lišća hortenzije može pomoći u otapanju bubrežnih kamenaca, a jednako je dostupna i tinktura od hortenzija. Ako želite ukloniti prekomjernu mokraćnu kiselinu, posegnite za sličnim biljnim čajevima, kao što su čaj koprive, konopljuše ili končare.

Peršin

Mnogi ne mogu zamisliti kuhanje bez svježeg peršina, a on sa sobom donosi mnoge zdravstvene dobrobiti, uključujući i diuretičko svojstvo. Dodajte ga juhama, glavnim jelima i salatama…

Koštice bundeve

Omiljene grickalice, koštice bundeve bogat su izvor magnezija – minerala koji značajno snizuje rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca. Uživajte u nezasoljenoj verziji.

Citrati

Od svih citrusa, limun sadrži najveću koncentraciju citrata
koji na prirodni način inhibiraju stvaranje bubrežnih kamenaca. Drugi
sokovi nemaju toliko mnogo citrata, te se njihov okus nadoknađuje
kalcijem i oksalatima – tvarima koju upravo tvore bubrežne kamence.

Za najbolje rezultate za općenito zdravlje tijela preskočite zaslađivanje limunade šećerom i odaberite žličicu meda ili stevije.

Citratima su također bogate banane, trešnje, grožđe, naranče i rajčice.

Lubenica

Izuzetna diuretička namirnica, lubenica se sastoji od 92 posto vode, što olakšava mokrenje i izlučivanje, ali i otapanje kamenaca. Provjerite recepte za lubenicu sa slatkim vrhnjem ili šarenu lubenicu u članku Lubenica: ohladite se uz ljetnu poslasticu.

Savjet više:

  • Istraživanja su pokazala kako svakodnevno uzimanje 180 mg magnezija i deset mg vitamina B6 može sniziti rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca za čak 92 posto na godišnjoj razini!

 K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo