Što obavezno jesti na +35°C? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što obavezno jesti na +35°C?

Ljeti su nam dostupne neke od najukusnijih i najzdravijih svježih namirnica. Zašto ne iskoristiti njihove dobrobiti i uvrstiti ih u svakodnevni meni?

Prema izboru magazina “EatingWell”, ovo su namirnice koje će vam pomoći očuvati zdravlje tijekom vrućih ljetnih dana:

1. Kukuruz

Jeste li znali da dva antioksidanta – lutein i zeksatin iz kukuruza mogu djelovati poput prirodnih sunčanih naočala? Isti antioksidanti mogu smanjiti rizik od razvoja makularne degeneracije – vodećeg uzročnika gubitka vida kod osoba starijih od 60 godina.

2. Ledena kava

Ovaj osvježavajući napitak je odličan početak svakog ljetnog jutra, a samo jedna šalica na dan će smanjiti rizik od razvoja raka kože. Istraživanje provedeno nad 93.000 žena, a objavljeno u European Journal of Cancer prevention, pokazalo je da su žene koje su popile jednu šalicu kave s kofeinom na dan, umanjile rizik od raka kože za 10 posto.

3. Višnje

Ovaj plod donosi pregršt dobrobiti za zdravlje. Možda ste već znali da će vam časa soka od višnje pomoći da zaspite i umanjiti bol u mišićima nakon tjelovježbe, ali jeste li znali da će vam pomoći i pri gubitku kilograma? Dali smo vam dovoljno razloga da ih uvrstite u svakodnevni meni.

4. Lubenica

Vodu ne morate piti – možete ju i jesti! U lubenici ima čak 92 posto vode što će tijelu osigurati dovoljno hidratacije, prijeko potrebne tijekom ljeta. Dobrim vijestima tu nije kraj jer istraživanja pokazuju da uživanjem u lubenici smanjujemo osjećaj gladi, što ne vrijedi kada se pije samo voda.

5. Maline

Pomažu u prevenciji debljine tako što sadrže puno vlakana. Jedna je dvogodišnja studija pokazala da su sudionici koji su na svakih 1000 kalorija pojeli 8 grama vlakana, izgubili u prosjeku 2 kilograma.

6. Mango

Mango u sebi krije visok sadržaj beta-karotena, što znači da je idealan za postizanje brončane boje kože. Također predstavlja izvor hranjivih tvari u koncentriranom obliku. Stoga, ako želite smanjiti unos kalorija u organizam – mango je odličan izbor.

Ana A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo