Što piti za niži rizik od bubrežnih kamenaca? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što piti za niži rizik od bubrežnih kamenaca?

Bubrežni kamenci predstavljaju izuzetno neugodnu i bolnu tegobu koja se češće javlja kod muškaraca, ali nije nepoznata kod žena. Oni koji su bolovali od njih rekli su kako se bolovi mogu usporediti jedino s porodom.

Bubrežni se kamenci stvaraju kada se u mokraći nakupi previše određenih supstanci koje se kristaliziraju i tako formiraju kamenac unutar urinarnog trakta (bubrezi, mokraćovod, mjehur i mokraćna cijev). Mogu sadržavati razne kombinacije kemijskih spojeva, no najčešće se radi o nakupinama kalcija u kombinaciji sa oksalatima ili fosfatima. Ove kemikalije se normalno nalaze u našoj svakodnevnoj prehrani ili u kostima i mišićima

Osobi koja boluje od bubrežnih kamenaca će liječnici obično preporučiti dijetu koja uključuje izbjegavanje namirnica koje sadrže kalcijeve oksalate i ispijanje veće količine tekućine. Sada američki liječnici upozoravaju: pazite što točno pijete jer neki sokovi mogu povisiti vaš rizik od bubrežnih kamenaca.

“Našim je istraživanjem zaključeno kako su neka pića povezana s nižim rizikom od stvaranja bubrežnih kamenaca, dok su druga povezana s višim rizikom. Ustanovili smo da je povišena konzumacija zašećerenih sokova povezana s većoj pojavom bubrežnih kamenaca”, objasnili su stručnjaci Ženske bolnice Brigham iz Bostona.

Oni su analizirali podatke triju studija s gotovo 195.000 ispitanica koje su praćene više od osam godina. Zaključili su kako su ispitanice koje su konzumirale jedno ili više zašećerenih gaziranih sokova dnevno bile izložene 23 posto višem riziku od razvijanja bubrežnih kamenaca usporedno sa ženama koje su pile manje od jednog soka tjedno.

Ako tražite pića koja su se pokazala preventivnima protiv bubrežnih kamenaca, to su kava, čaj i sok od naranče.

Studija je objavljena u časopisu Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo