Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što se dogodi s vašim tijelom kada odustanete od šećera na dva tjedna?

Mnogim je ljudima želja i potreba za slatkim jedna od glavnih prepreka zašto ne mogu imati tijelo iz snova, Osim dobroga izgleda, odustajanje od slatkoga ima i niz zdravstvenih dobrobiti.

Prekomjerne količine slatkoga nikako nisu dobre za naše zdravlje, to je već poznata stvar. Stoga je izdavač David Zinczenko u suradnji s vodećim američkim nutricionistima osmislio tzv. dijetu bez šećera koja se ubrzo proširila kao trend. Pogledajte koje su sve dobrobiti ljudi uočili kada su se odrekli šećera na samo dva tjedna. Razina energije je porasla, krvni pritisak i kolesterol su se smanjili, struk se smanjio, a čak je i mišićni tonus postao bolji.

1. Osjećat ćete se manje gladnima

Kada počnete gubiti kilograme, vaši će hormoni prepoznati da se nešto događa. Dijeta bez šećera se temelji na korištenju vlakana kako bi usporila razgradnju ugljikohidrata u vašem tijelu. Isto tako, vlakna će vam pomoći da se uvijek osjećate punima.

2. Trbuh će vam postati ravniji

Jedna od prvih stvari koju ćete početi primjećivati svakako je ravniji trbuh. I to u svega nekoliko dana. Unos vlakana, a smanjenje ugljikohidrata, posebice jednostavnih, dovest će do toga da će se vaša crijeva početi drukčije osjećati. Osim toga, uskoro će se početi gubiti masne naslage i primijetiti ravniji trbuh jer se neće imati od čega tako brzo skupljati kao što jesu od šećera.

3. Povećat će se mišićna masa

Prerađeni šećer ima itekakve veze sa sarkopenijom, staračkim slabljenjem, odnosno postupnim gubljenjem mišićne mase. To se događa jer šećer blokira sposobnost tijela da sintetizira proteine u mišiće. Smanjenjem unosa šećera održat ćete svoje mišiće mlađima i jačima. Na taj ćete način moći reducirati ozljede i postati efektivniji.

4. Porast će vam količina energije

Usporoavanjem apsorpcije ugljikohidrata u tijelo, učinit ćete i mozak i tijelo sitijima. Nećete više posezati za brzim načinima podizanja energije u obliku čokoladica i sl. Nakon što 2 tjedna potpuno budete izbjegavali šećer, kasnije ih postupno uvodite u svoju dnevnu prehranu. Međutim, nipošto nemojte pretjerivati i vraćati se na staro.

Znate li koliko šećera pojedete i popijete?

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo