Svi radimo ovih 20 grešaka u kuhanju i tako uništavamo hranu - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Svi radimo ovih 20 grešaka u kuhanju i tako uništavamo hranu

Pokušajte izbjeći ove greške kako bi vam jelo uspjelo baš svaki put biti savršenog okusa, ali i zdravo.

1. DODAJETE PREVIŠE SOLI

Previše soli ne samo da će vas ostaviti žednima, nego je i jako nezdravo. Dodajte malo soli i stalno kušajte jelo kako biste znali jeste li pretjerali. Umjesto soli možete koristiti razne začine koji će dodatno obogatiti okus.

2. NE PROSIJAVATE BRAŠNO

Ako to ne radite, možete računati da će vam se u umaku ili kolaču pojaviti grudice koje sigurno tamo ne želite. Ako ste ipak već pogriješili, a radi se o umaku, stavite ga u procesor za hranu ili blender.

3. PREDUGO KUHATE TJESTENINU

Ništa ne uništi jelo kao prekuhana tjestenina. Ako mislite da ste pretjerali, stavite tjesteninu ispod hladne vode nekoliko minuta kako bi se zaustavio proces kuhanja. A kada ju dodate u umak, ona će se opet zagrijati.

4. RIŽU KUHATE U PREVIŠE VODE

Ako rižu kuhate u previše vode ona će biti premekana, ali ne brinite, jelo nije potpuno uništeno! Dodajte joj kuhane škampe ili neko meso, napravite male okruglice i pržite je na ulju ili kuhajte na pari.

Recept za kruh iz kamenog doba bez brašna i kvasca – jednostavan, hranjiv i zasitan

5. ZABORAVITE MIJEŠATI

Ako ne miješate varivo dok kuhate, ili bilo koje jelo na štednjaku, dno tave može zagorjeti pocrniti. Jelo možete spasiti tako da ga prebacite u drugu posudu, ali to morate učiniti odmah kako se ne bi uništio okus cijelog jela.

6. NISTE NAMASTILI POSUDU ZA KOLAČE

Svi znamo da je vrlo teško izvaditi kolač iz posude ako ju prethodno nismo namastili. Ako vam se upravo to dogodilo, sve što možete učiniti je „zalijepiti“ dio kolača sa smjesom za preljev.

7. NE KORISTITE PAPIR ZA PEČENJE

Ako stavljate kolač direktno u posudu za pečenje umjesto da ste prvo stavili masni papir, bit će vrlo teško kolač odvojiti od dna. Ako se kolač potpuno raspadne možete ga servirati kao crumble uz malo sladoleda.

8. PREDUGO STE KUHALI POVRĆE

Ako slučajno prekuhate povrće ono može ostati bez okusa ali i važnih nutrijenata. Ohladite ih pod mlazom hladne vode i kratko zagrijte u posudi s varivom ili juhom kako bi opet bilo jestivo.  

14 namirnica koje biste trebali jesti ako ste prehlađeni i želite da vam bude bolje

9. DODAJETE PREVIŠE ŠEĆERA

Ako desertu dodate previše šećera, on može postati jako nezdrav. Ako volite slatko, pokušajte se zadovoljiti kolačima s voćem.

10. KORISTITE OPCIJE S MANJE MASNOĆA

To nije najbolja i najzdravija odluka ako govorimo o pripremi jela, dapače, manjak masnoće će samo pogoršati stvar.  Masnoće su izvor energije i pomažu pri apsorpciji vitamina.

11. IGNORIRATE ZAREZE U RECEPTU

Ako ne čitate recept pozorno, lako ćete uništiti jelo. Na primjer, ako recept kaže 1 šalica oraha, nasjeckanih, to znači da je šalica mjera za cijele orahe a ne one koje ćete naknadno nasjeckati. Ako piše jedna šalica nasjeckanih oraha, onda je to druga stvar.

12. PROVJERAVATE HRANU DOK JE U PEĆNICI

Većina nas to radi kako bismo provjerili kako jelo napreduje i možda putem miris otkrila da je temperatura prejaka, ali stalni dotok hladnog zraka može učiniti da jelo ne bude ravnomjerno ispečeno. Ako baš morate vidjeti što se događa, upalite svjetlo u pećnici i pogledajte kroz zatvorena vrata. 

13. DODAJETE HLADNE NAMIRNICE

Iznimno je važno da jelima i u pripremi kolača ne koristite namirnice koje ste upravo izvadili iz hladnjaka. Ne samo da ćete lakše miješati toplije namirnice nego će i konačni rezultat biti puno bolji.

14. TEMPERATURA U PEĆNICI JE PREVISOKA

Ako je u pećnici temperatura previsoka, može doći do toga da će vanjski sloj namirnice izgorjeti, a ona će ostati ne ispečena. Važno je pratiti što se događa s hranom kada se kuha jer podaci na pećnici nisu uvijek 100 posto točni.

15. NIKADA NE ČISTITE ROŠTILJ

Nikome to nije omiljeni posao, ali može uvelike utjecati na okus jela. Ako su masne naslage na vašem roštilju, meso neće biti ukusno. Čistite ga svaki put nakon korištenja i to dok je još topao.

16. NAMJERNO DOPUSTITE DA HRANA ZAGORI

Neki ljudi vole ostaviti hranu na vatri malo dulje radi hrskavosti, ali to je ustvari jako loše za vaše zdravlje jer te crne naslage koje nastaju na namirnici mogu biti kancerogene.

17. DODAJETE NAMIRNICE KRIVIM REDOSLIJEDOM

Recepti uvijek daju uvid u to kako se namirnice moraju dodavati a sve kako bi hrana bila savršenog okusa. Ako ne pratite redoslijed, možete i uništiti cijelo jelo, posebno ako se radi o pripremi kolača.

18. PRIPREMATE NAMIRNICE DOK KUHATE

Kako bi se izbjegli neuspjeh u kuhinji, ponašajte se poput pravog profesionalca i namirnice pripremite unaprijed. Ako recept zahtjeva nasjeckani češnjak, vi to napravite prije nego posudu stavite na vatru.

19. NE ISPROBAVATE HRANU

Hranu morate probati često dok se kuha a tako ćete bolje znati što još treba dodati i da ništa nije pošlo po krivu.

20. DODAJETE PREVIŠE NAMIRNICA U TAVU

Svaki komad hrane koji stavite u tavu mora imati dovoljno mjesta da se pravilno skuha. Dobra je mjera palac prostora između svake namirnice. Ako stavite previše namirnica, jelo će se dulje kuhati, a samim time i vjerojatno raskuhati.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo