Hrana i recepti

Hrana i recepti

Svladajte blagdanski stres uz hranu nabijenu vitaminima

Pravilna prehrana bogata vitaminima jedan je od sjajnih načina borbe protiv blagdanskog stresa.

Ako ju k tome kombinirate s redovitim vježbanjem i meditacijom, stres ovih blagdana neće zakucati na vaša vrata. Predstavljamo vam vitamine koje možete dobiti iz hrane, a koji pomažu u ublažavanju stresa.

sNeki od najbolji vitamina-boraca protiv stresa su magnezij, kalcij, vitamini C i E, folna kiselina i B kompleks. Korisna hrana poput voća, povrća, orašastih lodova i sjemenki prirodno sadrži brojne vitamine koji ublažavaju stres.

Zbog cjelodnevnog blagdanskog trčanja oko poklona i domjenaka teško je naći vremena i energije za pripremanje zdrave hrane. Iako ponekad mislimo kako su hamburgeri i prženi krumpirići lakše i jednostavnije rješenje, nezdrava hrana će samo dodatno uzrokovati više stresa i štete tijelu.

Zašto ne biste probali hranjive guste sokove?

Riječ je o pravim vitaminskim bombama! Postoje brojni brzi i kreativni načini za miješanje slasnih remek djela koja obiluju prirodno uzgojenim “antistresnim vitaminima.”

Špinat, suncokretove i sezamove sjemenke, jagode i naranče su samo neke od namirnica čiji hranjivi sastojci tope stres. Postoje također hranjivi dodaci, poput matične mliječi, biljnih čajeva (kamilica, zeleni, bijeli, rooibos i pepermint) te gljiva… 

Zeleni frape je daleko najhranjiviji sok. Krcat je najboljim antistresnim vitaminima. Nutritivna karta pokazuje kako je lisnato zeleno povrće u većini slučajeva na samom vrhu po količini vitamina i minerala. Najbolja stvar koju ćete dobiti od zelenih frapea je to što oni nemaju “zeleni” okus. Kad se pomiješaju s dovoljno voća, sve što možete okusiti je – voće.

sokZeleni frape za borbu protiv stresa

1 velika banana, oguljena
1 1/2 šalica jagoda, smrznutih
1 oguljena naranča
3-5 šalica svježeg špinata
2 žlica suncokretovih sjemenki (najbolje su proklijale)
1 1/2 šalica rooibos čaja

Smjestite bananu i čaj što je bliže moguće oštrici blendera. Ostale sastojke smjestite na vrh. Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Kao sladilo možete upotrijebiti datulje ili steviju.

Ubojica stresa

1 velika banana, oguljena
3/4 šalice ananasa
3-5 šalica svježeg špinata
4 datulje bez koštice
1 šalica smrznutog manga
1/4 – 1 žličica matične mliječi
4 kockica leda
1 šalica bijelog čaja

Smiksajte bananu, ananas, špinat, datulje i čaj. Dodajte ostale sastojke i nastavite s usitnjavanjem. Zasladite stevijom ili datuljama.

Tražite zdravi desert kako biste zadovoljili želju za slatkim, otopili stres i izbjegli blagdanske kolačiće ili čokoladne poslastice? Pokušajte izmiksati orašasto voće i svježe datulje u čokoladni shake.

sok

Čokoladni shake topi stres

1/3 šalica indijski oraha
8 datulja
1 1/2 šalica kakaa
2 šalica proteina konoplje u prahu
1/4 čajna žličica praha stevije (po želji)
1 šalica čaja od peperminta
10 kockica leda

Miksajte indijske orahe, datulje, kakao, prah konoplje, steviju i čaj peperminta dok se sve ne pretvori u smjesu. Dodajte kockice leda i još jednom promiješajte. Yummy!

Želimo vam zdrave blagdane bez stresa!

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo