Trnina ili crni trn je grm koji može narasti i do dva metra visine, cvate od ožujka do kraja travnja. Bere se cvijet u doba cvatnje, plod u jesen, a korijen u proljeće i jesen.
Trnina u sebi sadrži tanin, jabučnu kiselinu te druge organske kiseline i šećer.
Kako trnina pomaže zdravlju?
Plod i kora sadrže tanin, stabljika i lišće kalij. Plod ima pektin, jabučnu kiselinu, kao i vitamin C. Uzima se za jačanje krvi, za bolesti pluća i dišnih organa, protiv žutice i dizenterije, kao i kod bolova u želucu i probavnim organima.
- Odstranjuje kožne osipe i kožne nečistoće
- Pospješuje izlučivanje mokraće
- Rastvara sluz
Čaj od trnine
Ovaj napitak jača i čisti krv, a posebno je dobar ako imate problema s kožnim bolestima i bolesti pluća i dišnih organa. Priprema se tako da se jedna velika žlica osušenog ili sedam velikih žlica svježeg cvijeta prelije s 2.5 dcl ključale vode, prokuha se jednu minutu te poklopljeno ostavi da stoji 10 minuta. Pije se tri do četiri dana po jedna šalica dnevno.
A. A.