Bogato vitaminima, vlaknima, nutrijentima, antioksidansima, vodom i prirodnim šećerima, voće je jedna od najzdravijih namirnica koju možemo jesti.
Dnevno se preporučuje jesti tri do šest porcija različitog voća, ali mnogi ga rijetko ili uopće ne konzumiraju. Zajedno s povrćem, voće je temelj zdrave prehrane, a ukoliko ga ne volite ili vam se čini da jedete premalo voća, pokušajte jesti različito.
Voće nisu samo jabuke i naranče, a različito voće svakodnevno možete kombinirati s povrćem, orašastim plodovima i mliječnim proizvodima. Mi vam donosimo savjete kako uključiti voće u svakodnevnu prehranu i uživati u njemu tijekom cijelog dana.
Jedite voće za doručak
Neprestano se ponavlja važnost doručka jer on na početku dana daje organizmu energiju i pokreće metabolizam. Doručak je idealno vrijeme kada možete dodati voće svojoj prehrani. Jesti voće ujutro na prazan želudac je dobro za probavu. Također, na prazan želudac, voće je izvrsno za detoksikaciju. Jabuku, bananu, breskvu ili naranču pojedite kad ujutro krenete na posao.
Dodajte voće u jogurt
Bobičasto voće koje može biti svježe ili smrznuto, bananu, naranču, kivi ili sušeno voće možete dodati u jogurt, zobene pahuljice ili muesli s mlijekom. Dodavanjem voća u obični jogurt uštedjet ćete novac, jer su voćni jogurti skuplji, a i izbjeći ćete dodane šećere.
Napravite shake
Sami kod kuće pripremite izvrstan obrok s voćem. Pola šalice smrznutog bobičastog voća i bananu izmiksajte s nemasnim mlijekom ili jogurtom. Probajte nešto novo i napravite shake od manga, papaje ili krastavca. Možete kombinirati voće s povrćem, primjerice svježi krastavac i jabuku za osvježavajući napitak.
Pijte voćni sok
Kupljeni sok od naranče sadrži puno kalorija, a i previše šećera. Svjež sok sadrži puno više nutrijenata. Najbolja alternativa je iscijeđen sok od naranče, manga ili grejpa. Kad kupujete voćne sokove, odaberite one koji sadrže 100% voća.
Napravite voćnu salatu
Napravite voćnu salatu nakon ručka ili večere. Voće možete kombinirati i sa zelenom salatom, rikolom, celerom, špinatom i orašastim plodovima. Narezanu jabuku ili mango možete dodati u salatu od piletine. Umjesto umaka za salate koji su puni šećera i natrija i potpuno lišeni okusa, koristite maslinovo ulje.
Voće kao desert
Umjesto slatkiša i kolača za desert, uživajte u voću. Muesli pločice s voćem su izvrstan zalogaj kao međuobrok, desert ili brzi doručak. Za desert kombinirajte voće s tamnom čokoladom, primjerice jagode ili banane. Sladoled prelijte na jagode, borovnice ili narezan mango i breskvu. Voće možete jesti sa sirom, palačinkama i vaflima.
Voće kao međuobrok
Ponekad je teško odlučiti oprati i narezati voće pa radije posegnemo za manje zdravim grickalicama ili slatkišima koji su nam na dohvat ruke. Pripremite se za napad gladi i stavite voće na stol kod kuće i na poslu, tako da ga uvijek imate. U hladnjak pohranite već narezano voće. Nosite sušeno voće u torbici da vam uvijek bude pri ruci. A narezane jabuke ili kruške možete dodati u sendvič.
Izvor: She.hr