Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ukusno i zdravo: 3 namirnice koje ovog vikenda svakako potražite na tržnici

Ako je subota vaš dan za odlazak na plac onda svakako pročitajte naš vodič koje namirnice se isplati potražiti i kupiti na tržnicama. Donosimo i nekoliko ideja kako povrće pripremiti.

1. Rotkvica

Rotkvica je iznimno korisna za jetru i želudac, izvrsna je za detoksikaciju, odnosno pročišćavanje krvi. Bogata je neprobavljivim ugljikohidratima koji olakšavaju probavu, zadržavaju vodu, liječe zatvor i tako pružaju olakšanje oboljelima od hemoroida. Ljekoviti sastojci pomažu bržem zacjeljenju hemoroida.

Prirodni sokovi rotkvice smiruju probavni sustav. Rotkvice su prirodni diuretik. Samim time povećavaju proizvodnju mokraće. Sok od rotkvica liječi upale i osjećaj pečenja tijekom mokrenja. Također čisti bubrege i sprječava infekcije bubrega i mokraćnog sustava.

Ova namirnica izvrsno ispunjavaju želudac i iznimno brzo zadovoljavaju glad. Kako sadrže malo kalorija, idealne su za održavanje kilaže i dijete. Sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata poput pčela, stršljena, osa… Ljekovita tekućina također smanjuje bol i oticanje te smiruje pogođeno područje.

2. Mladi luk

Mladi luk predstavlja iznimnu nutritivnu riznicu hranjivih sastojaka, ali i okusa. On je sjajan dodatak raznim jelima i može se spraviti na različite načine. Odličan je izvor vitamina K i C, te vrlo dobar izvor vitamina A.

Budući da ga karakterizira blaži okus od ostalih oblika luka, mladi luk se sjajno slaže sa svim vrstama salatama. Naveliko se koristi u orijentalnoj hrani i kao sastojak i kao ukras.

Mladi luk je iznimno hranjiva biljka koja organizmu pruža niz zdravstvenih prednosti. Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u liječenju raznih bolesti. Snižava razinu šećera u krvi, saveznik je u borbi protiv gastrointestinalnih problema, liječi prehladu, olakšava probavu i ubrzava cirkulaciju krvi u organizmu.

Mladi luk i hren – nezaobilazna uskrsna kombinacija

3. Šparoge

U proljeće štandovi na placu postanu bogatiji za još jednu omiljenu poslasticu – šparogu.

Po sastavu se razlikuju divlje i uzgojene šparoge, bijele i zelene. Za prehranu su najbolje divlje šparoge jer imaju najviše vitamina, a isto tako se smatraju jednim od najboljih izvora folne kiseline i beta karotena. Jedu se svježe ili konzervirane, a u hladnjaku mogu stajati do tri dana.

Iako osim vitamina ne sadrže puno hranjivih tvari, ipak su poznat antioksidant. Flavonoidi iz šparoge produljuju djelovanje vitamina C. Važno je poznavati strukturu biljke da se procesom pripreme hrane ne bi odstranili biološki vrijedni sastojci. Radi niske energetske vrijednosti, šparoge su odlična podrška dijetama.

Nakon rezanja šparoga brzo propada pa je bitno pripremati ju svježu i dok je još tvrda. Priprema šparoga je jednostavna. Obično se pripremaju skuhane u slanoj vodi, kao juha ili pržene s jajima. Ako ih želite pržiti: operite, odstranite donji tvrdi dio, a mekani dio stabljike izlomite na male komade. Pirjate na ulju (na laganoj vatri) četiri do pet minuta.

Jeste li ikada probali spavati sa svježim lukom u čarapama?

Ordinacija.hr

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo