Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ulcerozni kolitis: Mogu li određene namirnice pogoršati simptome?

Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva. Iako nema sigurnih dokaza da hrana pogoršava bolest, neki pacijenti povezuju određene namirnice s pogoršanjem svoje bolesti. Što je dozvoljeno jesti, a što ne? Odgovor smo potražili kod primarijusa Milorada Opačića, spec. internista, gastroenterologa i hepatologa.

“Dijeta treba biti kalorijski dobro balansirana, a hranu koja se dobro ne podnosi treba izbjegavati. Pacijenti koji imaju česte grčevite bolove i proljeve trebaju u prehrani izostaviti svježe voće i povrće, kofein, pića s dodatkom ugljičnog dioksida i proizvode s dodatkom sorbitola (zamjene za šećer)”, poručuje doc. dr. sc. Milorad Opačić.

kNaš sugovornik ističe kako je kod značajnog broja pacijenata s ulceroznim kolitisom prisutno nepodnošenje laktoze – mliječnog šećera. Nakon konzumiranja mliječnih proizvoda osobe s intolerancijom laktoze osjećaju nadutost, bol u trbuhu, a mogući su mučnina i proljev.

“Sumnjate li da ne podnosite laktozu, prestanite piti mlijeko i jesti mliječne proizvode najmanje dva tjedna. Konzumirate li prerađenu hranu, provjerite sadrži li neke skrivene izvore mliječnih proizvoda. Ako se simptomi izgube, to je znak da ne smijete jesti mlijeko i mliječne proizvode. Ako ih inače dobro podnosite, nema razloga za ograničenje”, zaključuje primarius Opačić, spec. internist, gastroenterolog i hepatolog.

Ukoliko i vas muče problemi povezani s crijevima ili probavnim sustavom, predlažemo da se obratite našim stručnim suradnicima.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo