Hrana i recepti

Hrana i recepti

Umjerena konzumacija alkohola štiti od senilnosti

Umjerena konzumacija alkohola može značajno smanjiti rizik razvijanja Alzheimerove bolesti kod osoba starijih od 75 godina.

Međutim, ako ste se ponadali da vam ovo predstavlja zeleno svjetlo za uživanje u nekoliko pića dnevno, prevarili ste se. Ključ je u umjerenosti.

Njemački su istraživači pratili preko 3200 osoba starijih od 75 godina koje nisu bolovale od senilnosti kroz razdoblje od tri godine. Ustanovili su kako su oni ispitanici koji su umjereno konzumirali alkohol biti 30 posto zaštićeniji od senilnosti i 40 posto zaštićeniji od Alzheimerove bolesti nego osobe koje uopće nisu pile alkohol.

Kada su stručnjaci uzeli u obzir i druge faktore rizika, kao što su vrste alkohola, pušenje, geni, razina obrazovanja, samački život i depresija, rezultati su ostali nepromijenjeni.

Doduše, voditelji studije ističu kako je njihovo istraživanje striktno opservacijsko jer su ispitanici sami javljali koliko su alkohola konzumirali, a nisu bili strogo kontrolirani. “Možda su ispitanici koji su razumno pili alkohol vodili zdraviji život u tjelesnom, prehrambenom i mentalnom smislu”, tvrde istraživači u zdravstvenom časopisu Age and Aging.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo