Umjetna sladila uzrokuju skok glukoze u krvi? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Umjetna sladila uzrokuju skok glukoze u krvi?

Ako ste u svojoj borbi protiv suvišnih kilograma šećere zamijenili umjetnim sladilom, najnovije istraživanje bi vas moglo iznenaditi. Naime, ustanovljeno je kako umjetna sladila povisuju razinu šećera u krvi više nego “pravi” šećer!

Međunarodna dijabetička federacija procijenila je kako je od šećerne bolesti u našoj zemlji prošle godine bolovalo 224.490 osoba. U cijeloj Europskoj uniji sa šećernom bolešću živi 32 milijuna građana, što je pokazatelj kako je riječ o pravoj brzorastućoj globalnoj epidemiji. Sve osobe koje moraju strogo voditi računa o unosu namirnica mogla bi iznenaditi novost izraelskih istraživača. Oni su ustanovili kako određena umjetna sladila, poput aspartama, saharina i sukraloze, mogu u većoj mjeri povisiti razinu šećera u krvi nego “pravi” šećer!

Do ovog su zaključka stigli stručnjaci Instituta znanosti Weizman iz Izraela koji su paralelno proučavali laboratorijske miševe i ljude. Oni su dodali spomenuta umjetna sladila u vodu miševa i ustanovili kako je razina šećera u krvi ovih “ispitanika” viša nego razina miševa koji su pili vodu zaslađenu šećerom, neovisno o tome jesu li miševi imali normalnu prehranu ili su se hranili namirnicama bogatima mastima. Takav skok u razini šećera objašnjavaju promjenom mikroorganizama u želucu.

Jednako tako su proučavali 400 osoba i ustanovili kako su bakterije u crijevima onih ispitanika koji su pili vodu s umjetnim sladilima različite od onih pronađenih u osoba koje su pile zašećerenu vodu. Nadalje, osobe koje su unosile umjetna sladila imale su višu razinu šećera u krvi natašte.

Studija objavljena u časopisu Nature kosi se s prethodno predstavljenim mišlljenjima struke. Naime, na 31. Međunarodnom simpoziju o dijabetesu i prehrani, održanom prošle godine, prof. dr. Antonis Zampelas predložio je zamjenu šećera umjetnim sladilima kako bi se smanjio energetski unos i poboljšala postprandijalna koncentracija glukoze. Pročitajte više u članku Umjetna sladila kao rješenje za bolju glikemijsku kontrolu.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo