Hrana i recepti

Hrana i recepti

Uz pivo se mršavi!

Iako mnogi pivo povezuju s pivskim trbuščićem, lošim zadahom i zvukom navijanja Paklenih, istina je nešto sasvim drugačije, tvrde španjolski stručnjaci.

Prema njima, umjerena konzumacija piva može smanjiti rizik od šećerne bolesti i visokog tlaka, a ujedno pomoći kod mršavljenja! Za pivski trbuščić okrivljuju anglosaksonsku kulturu s mnogo nezdrave brze hrane i čestim opijanjem.

Istraživači Sveučilišta u Barceloni su u svoju studiju “Pivo, mediteranska prehrana i krvožilne bolesti” uključili gotovo 1250 osoba starijih od 57 godina. Ustanovili su kako su osobe koje su se pridržavale mediteranskog načina hranjenja i umjereno pile pivo ne samo zadržale svoju liniju, nego i u nekim slučajevima smršavjele. Liječnici tvrde kako pivo pruža našem tijelu gotovo iste dobrobiti koje se povezuju s vinom.

Pivo je bogato folnom kiselinom, vitaminima, željezom i kalcijem, sve redom zaštitnim elementima našeg zdravlja, dok sadrži relativno mali postotak alkohola usporedno s drugim alkoholnim pićima.

Poznato je kako su dojilje u Irskoj dobivale čašu Guinnessa dnevno kako bi nadoknadile izgubljene nutrijente i potaknule proizvodnju mlijeka za svoju bebu, a osobe koje su darovale krv, obavezno su morale popiti pintu “crnog zlata”. Nažalost za ondašnje stanovništvo, s ovom je praksom prekinuto prošle godine.

Ispitanici koji su redovito pili umjerenu količinu piva manje su bili skloni dijabetesu i hipertenziji, a čak su imali manji postotak tjelesne masti.

“U ovoj studiji stajemo na kraj mitovima. Znamo kako pivo ne uzrokuje pretilost. Jedna pinta sadrži oko 200 kalorija – ekvivalent jednoj kavi s punomasnim mlijekom”, objasnila je dr. Roda Lamuela, voditeljica studije. Tako su otkrili razliku između vitkih španjolskih pivopija i njihovih engleskih kolega: Englezi piju velike količine piva u istoj pivnici te jedu pomfrit i kobasice. Ova nezdrava navika je pravi razlog širokog britanskog struka.

Stručnjaci Sveučilišta u Barceloni predlažu kako bi žene trebale piti dvije male čaše piva dnevno, a muškarci tri, no svejedno bi trebali vježbati i zdravo se hraniti.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo