Hrana i recepti

Hrana i recepti

Uz špinat i luk se bolje pamti!

Počeli ste zaboravljati? Pravi je trenutak da se okrenete zdravoj hrani! Predstavljamo vam namirnice koje sprječavaju gubitak pamćenja!

Špinat

Istraživanja su pokazala da na pamćenje pozitivno djeluje i špinat. On ne samo da sprječava gubitak pamćenja već ga i poboljšava. Razlog vjerojatno leži u visokoj koncentraciji folne kiseline, koja dokazano okrepljuje pamćenje i kod Alzheimerove bolesti. Sa samo pola zdjelice špinata u organizam unosite dvije trećine potrebne dnevne količine folne kiseline.

lCrveni luk

Luk sadrži koncentraciju fisetina, prirodnog flavonoida, koji djeluje antikancerogeno, te potiče poboljšanje dugoročnog pamćenja. Pritom je crveni luk zdraviji od bijelog.

Masnija riba

Omega-3 masne kiseline smanjuju mogućnost upale moždanih stanica, koje uzrokuju slabljenje pamćenja. Masnija riba, primjerice sardina ili losos, koja je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, potiču bolje pamćenje. Preporučljivo je ribu jesti barem tri puta tjedno, iako već i samo jedan ovakav obrok utječe na kvalitetu pamćenja.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo